Вести

Гојковић: Политика председника Вучића је озбиљност и одговорност

Скупштина Србије је у 2019. години веома динамично радила, а то потврђује чињеница да смо донели 180 закона у свим областима живота и 60 других аката. Успешну годину заокружили смо доношењем буџета за 2020. годину, који најбоље осликава да је Србија данас финансијски стабилна земља, која има значајан економски раст.

Усвојили смо буџет који одговара потребама наших грађана, који је развојни, подстиче раст инвестиција и запошљавање, и омогућава бољи стандард грађана кроз повећање плата и пензија. Важно је да кроз повећање плата и пензија грађани осете бољитак.

Такође, буџет смо донели у законском року, разматрали смо га као једину тачку без спајања са другим законима. Посланици су имали двоструко више времена за расправу, како би суштински могли сваки његов део да размотре и представе грађанима. Такође, у целини смо унапредили и рад Народне скупштине полазећи, између осталог, и од препорука Европске комисије. Парламент више не доноси законе по хитном поступку, осим у ретким случајевима када је реч о потврђивању међународних споразума и околностима у складу са Пословником о раду парламента. Размотрили све извештаје независних тела и јасно показали да Народна скупштина подржава и поштује рад независних тела и њихову улогу у нашем друштву", рекла је председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић.

* На које сте потезе и одлуке Скупштине Србије из 2019. најпоноснији?

- Заседње Интерпарламентарне уније, најстарије и највеће међународне парламентарне оргнизације, које смо организовали у октобру у Београду, је свакако најзначајнији догађај у овој години за наш Парламент, а од велике важности је и за читаву земљу. О значају овог догађају најбоље говоре чињенице да су учествовале делегације из 149 држава, 77 председника парламената и више од 2.500 учесника. То је велико признање за нашу земљу. Ово заседање, које је у Београду одржано после пуних 56 година, показало је све већу улогу и значај парламентарне дипломатије у сложеним временима и потребу парламената широм света да развијају и јачају сарадњу. Донели смо Београдску декларацију којом смо позвали на очување међународног права и поштовања Повеље Уједињених нација. Истовремено, три стотине званичних билатералних сусрета у оквиру заседања ИПУ најбоље показује да је данас, и поред бројних изазова, могуће градити свет дијалога и компромиса.

* Који су планови за наредну годину?

- Наставићемо да доношењем добрих закона радимо на унапређењу свих области како бисмо побољшали сваки сегмент живота наших грађана. На нама је да наставимо тај посао до краја овог мандата. Чека нас изборна година и грађани ће моћи да бирају између политике стабилности и економског развоја Српске напредне странке и, са друге стране, политике насиља и пласирања измишљених афера. Данас је Србија потпуно другачија од оне 2012. године, која је била на ивици банкрота. Сада имамо континуиран економски развој, најмању незапосленост, најинтензивнију изградњу аутопутева, све је то резултат политике председника Србије Александра Вучића, као и рада Владе Републике Србије, на челу са Аном Брнабић. И успеси Србије су препознати свуда у свету и у бројним разговорима које водим увек чујем похвале о председнику Србије и ономе што смо постигли захваљујући његовој визији и политици. Управо план за будућност "Србија 2025“, најбоље показује озбиљност и одговорност политике председника Вучића. Народна скупштина ће дати свој допринос и подржати реализацијију овог пројекта вредног скоро 14 милијарди евра, који ће убрзати раст привреде и учинити нашу земљу много бољим местом за живот. Ми желимо да млади остану у Србији и зато ће посебна пажња бити посвећена младима.

* Како коментаришете свеукупно понашање Савеза за Србију, упаде у медијске куће, покушаје упада у Парламент, тежњу да се медији контролишу и уређују, позиве на линч, претње и слично? Да ли је напредак политике коју води председник Вучић разлог њиховог незадовољства и нервозе?

- Као што сам рекла, постоји суштинска разлика између политике развоја коју води Српска напредна странка и Александар Вучић и политике Савеза за Србију који се служи насиљем на улицама Београда, блокадама и упадима у медијске куће, покушајем упада у Парламент злоупотребом националних симбола као што је застава Србије. Видели сте и фашистички напад Савеза за Србију, Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића у сали Скупштине Србије када су унапред смишљеним инцидентом показали како би изгледао рад Скупштине и Србија када би они са љотићевским манирима успели да победе и дођу на власт. Нико их није спречавао да се са своје функције посланика обрате и са говорнице, али они то нису желели. Они су желели да направе хаос. Свим што су урадили, директно су одмогли Србима у Црној Гори.

* Очекујете ли да се опозиција наредне године врати у посланичке клупе и шта постижу одлуком да не учествују у скупштинској расправи?

- Због истине је важно да кажем да само 35 од 250 народних посланика бојкотује рад Скупштине Србије. Подсетићу да је тај мањи део опозиције, који и даље не долази у пленарну салу, али узима плату, тражио да се унапреде процедуре које су они сами креирали. Потом су тражили дијалог, па онда нису желели да у њему учествују. Тешко је разумети заправо шта је њихова политика. Заиста мислим да смо током међустраначког дијалога, који смо водили уз посредовање Европског парламента, имали прилику да водимо отворен разговор о свим питањима и захвалила сам свим политичким странкама које су учествовале и допринеле својим предлозима за унапређење изборног процеса. Донели смо низ мера за побољшање изборног амбијента. Верујем да све оно што смо до сада урадили, као и што смо дефинисали да завршимо у кратком року пред нама ће допринети да суштински унапредимо изборни амбијент.

* Очекујете ли да Савез за Србију промени свој став и ипак изађе на изборе наредне године? Шта је разлог њиховог плана да их бојкотују?

- Тешко ми је да разумем ту њихову политику да не желе да чују шта грађани мисле о њима и њиховом политичком програму. Избори не могу да се одлажу у недоглед како би неки чланови опозиције очигледно желели, већ морају да се одрже у оквирима уставних рокова. Заиста смо кроз међустраначки дијалог уз посредовање ЕП, у разговору са делом опозиције који је желео да разговара, остварили напредак по питању изборних услова - усвојили смо измене и допуне Закона о финансирању политичких активности, Закона о јавним предузећима, Закона о Агенцији за борбу против корупције и Закон о спречавању корупције, који јасно дефинишу одвајање функционерске и политичке функције, као и прописивање прекршаја за јавне функционере који користе јавне ресурсе у изборној кампањи супротно закону. Унапредили смо рад РИК-а, бирачки списак, први пут формирали Надзорни одбор, изабрали недостајуће чланове РЕМ-а. СНС се не плаши изборне воље грађана Србије, свесна је својих резултата и онога што смо урадили у претходном периоду. Не могу да говорим у име оних који очигледно можда и зазиру од воље грађана.

Све институције нашег друштва морају да појачају активности на сузбијању насиља према женама и подршци жртвама

* Шта очекујете од Закона о родној равноправности? Које су препреке и изазови на које наилазе жене у политици?

-  Као жена која је већ деценијама у политици, заиста морам да приметим да жене данас обављају многе важне функције у нашој земљи. За разлику од републичког нивоа власти, на регионалном и локалном нивоу, жене нису довољно заступљене и неопходно је да убудуће имамо више жена на позицијама градоначелница и председница општина, као и у руководствима јавних предузећа. И у наредном периоду све институције нашег друштва морају да појачају активности на сузбијању насиља према женама и подршци жртвама, потом економском оснаживању, као и да се супроставимо узнемиравању и говору мржње против жена. Имајући у виду све ове чињенице, важно ће бити и доношење новог Закона о родној равноправности.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк