Вести

Гојковић: Политиканти би да направе привид хаоса, неће проћи

Опозициони лидери Драган Ђилас, Саша Јанковић, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић подршком и позивом на блокаду саобраћаја због цене горива покушавају да направе привид хаоса у држави и да са улице преузму власт, али тај сценарио неће проћи, поручила је данас председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

"То не може у једној демократској држави која жели да постане чланица ЕУ. Власт се преузима на изборима и тако ће бити. Ако желе изборе нека само кажу, то није проблем, али хаос и улица неће проћи јер грађани не желе такав сценарио", рекла је Гојковић.

Ако се протестом аутомобилима блокира пролазак људи то значи да учесници протеста тиме киднапују људе, узимају их као таоце и терају их да учествују у "политичком хиру лидера опозиције", казала је Гојковић.

"Имали сте изборе у Београду, видели сте шта мисле грађани о Ђиласу, Јеремићу, Обрадовићу, Јанковићу", констатовала је Гојковић.

У последње време у Србији, навела је, мало-мало па се "десе замало спонтани протести на неку тему" који, додаје, треба вероватно да послуже у будућности Јанковићу, Јеремићу, Ђиласу и Обрадовићу да оцене да они кулминирају јер "боже мој, грађани су незадовољни, па тако имамо протесте, неуспели покушај блокирања саобраћајница".

"Они окупе око пет, шест својих активиста који блокирају саобраћај тако што људе који не учествују у протесту узимају као привремене таоце и објављују фотографије како на хиљаде људи учествује у протесту, што није истина", каже Гојковић.

Навела је да су грађани због протеста огорчени јер желе да обављају своје послове и слободно прођу улицама градова и не желе да се баве политиканством опозиционих странака.

Каже да су учесници протеста брутално пребили једног човека о чему су објављени снимци, да су малтретирали и полицајца, а да је прочитала и да патријарх није могао да прође због блокаде.

"То је линчовање и малтретирање читаве Србије", каже Гојковић и додаје да Ђиласа заправо "познаје" читав Београд и Србија, а да Јанковић који је бивши заштитник грађана подржава да исте те грађане његови истомишљеници пребијају по улицама Србије.

Упитана о изјави организатора да патријарх Иринеј, који због блокаде саобраћаја није могао да прође путем, "није наш патријарх него Вучићев патријарх", Гојковић је поручила да због те изјаве за коју претпоставља да је и саопштена, треба да буде срамота оне који тако нешто кажу.

"Нико није реаговао на твитове новинара из Новог Сада који је брутално извређао грађане Србије. Згрожена сам да удружења новинара нису реаговали на такве увреде на рачун грађана јер се нису придружили протестима и не желе да учествују у силовању Србије", каже Гојковић.

 

Омеровић није дошао код мене да разговарамо

Посланик Мехо Омеровић није нашао за сходно да дође код мене као председнице парламента да поразговарамо о случају на франкфуртском аеродрому, што је крајње политички некоректно, изјавила је данас председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Како је рекла, о свему томе сазнала је из медија.

Постоји, каже Гојковић, морална казна, а очигледно је да посланици неће одустати од тога да траже да се овај случај на неки начин и политички санкционише.

Навела је да су посланици власници мандата, те да је на Омеровићу да донесе одлуку.

Њена је, каже, дужност да због догађаја који је бацио сенку на углед парламента подели сазнања која има у вези са тим и да покуша да дође до истине.

"Покушала сам због нашег парламента и јавности да добијем званичан извештај о томе шта се десило на франкфуртском аеродрому, извештај носи ознаку поверљивости и не могу са тим да изађем у јавност", рекла је Гојковић.

Навела је да је Омеровић приведен у фришопу и да се позвао на дипломатски имунитет због чега је пуштен након доласка нашег конзула који је потврдио његов идентитет.

"Не бих у то залазила да ли је неко приметио или не да је покупио неколико ствари из фришопа, али оно што је очигледно је да пред полицијом на аеродрому није залазио у образложење које је јавности предочио већ се само позвао на дипломатски имунитет", рекла је Гојковић поводом изјаве Омеровића да је због стомачних проблема морао одмах да напусти фришоп са стварима које је имао у руци и да оде у тоалет.

Гојковић каже да посланици који су са Омеровићем били у парламентарној делегацији која је путовала за Брисел нису знали ништа о догађају на франкфуртском аеродрому, а да је Омеровић неколико сати касније када је пуштен после привођења на аеродрому дошао у Брисел и делегацији није рекао да је имао проблема на аеродрому.

"То је прећутао, сви заједно смо сазнали шта се десило у Фанкфурту само путем медија", каже Гојковић.

Да ли ће Омеровић бити процесуиран у Немачкој или не, Гојковић каже да то зависи од тога како они посматрају дипломатски имунитет и да ли може случај да се процесуира.

"Али, мени је потпуно јасно шта се десило. Апелујем на политички морал актера у том догађају да размисле о томе, јер немогуће је у таквој ситуацији да и даље будеш члан неких делегација које иду по иностранству и да представљаш важан Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова", рекла је Гојковић.

Тек ће се, каже, видети какви ће бити потези немачке власти, али и додаје да то не спречава никога да размишља о својим потезима и да обавести парламент о својој одлуци, јер мандат припада посланику, а не партијама.

"Све је на посланику Омеровићу. Била сам шокирана, сазнала сам из медија. Када сам добила извештај који сам тражила видим да ту има нечега", наводи Гојковић.

Гојковић каже да је посланици "нападају" и траже одговоре од ње поводом тог случаја.

"Ја бих требало да због политичке коректности прећутим оно што сам прочитала у извештају, не желим, не желим да сносим одговорност за понашање некога ко је политички старији од мене јер је дуже у политици и не желим да прећуткујем чињеницу да посланик није дошао да разговарамо о овом проблему", каже Гојковић.

Упитана шта у случају да се покаже одговорност Омеровића за крађу, Гојковић каже да су правила врло јасна и да ако је неки посланик осуђен на одређену казну затвора и треба да је одслужи онда остаје без мандата.

"Када се неко позвао на дипломатски или посланички имунитет то само спречава органе да спроведу поступак против вас, што не значи да нисте криви већ сте искористили уставну и законску категорију. Онда је ствар како ви лично схватате свој посао и то је ствар личног морала, а не пресуде", наводи Гојковић.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк