Вести

Гојковић: Поносни смо на своју традицију борбе против фашизма и антисемитизма

У седишту УНЕСКО-а у Паризу потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписала је са министрима културе и представницима земаља бивших југословенских република Споразум о финансирању поновног успостављања заједничке сталне поставке у Државном музеју Аушвиц-Биркенау у Републици Пољској, као месту сећања на жртве у концентрационом логору Аушвиц-Биркенау, у присуству директорке УНЕСКА Одри Азуле.

Гојковић је том приликом истакла да је потписивање Споразума први корак који је пажљиво припреман од великог симболичког и практичног значаја за читав регион и указала да је у питању сећање на жртве највећег монструозног страдања у новијој људској историји.

"Tо је препознати приоритет Републике Србије на националном плану, кроз рад меморијала и организовање манифестација, и на међународном плану, у организацијама као што је ИХРА. Посвећеност Србије се темељи на дубоком поштовању жртава, саучешћу и сопственом искуству страдања. Поносни смо на своју традицију борбе против фашизма и антисемитизма, коју водимо до данас", рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да јој је велико задовољство што је заједнички труд у претходне две године крунисан потписивањем Споразума у оквиру обележавања Међународног Дана сећања на Холокауст.

"Искрено захваљујем Унеску на координацији овог значајног процеса и подршци у развоју креативног приступа култури сећања", рекла је Гојковић и додала да о томе најбоље сведочи спремност генералне директорке Азуле да буде депозитар овог важног споразума, те захвалила Либескинд студију и Херман фондацији на уметничкој визији нове изложбе.

 

 

 

Извор: Танјуг