Вести

Гојковић: Потписан Споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић потписала је  Споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличког рукописа.

Споразум су потписали и директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић, председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир С. Костић и вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало.

Гојковић је истакла да је поступак дигитализације настаријег ћириличног рукописа важан за читаву Србију, а посебно за стручну јавност која ће се бавити његовим проучавањем.

Гојковић је указала на то да је Мирослављево јевађеље, које датира из 12. века, уписано на Унескову листу на коју су уписани и Теслини рукописи, као и друга важна културна добра за нашу државу.

Како је истакла, у 21. веку имамо прилику да процесом дигитализације заштитимо Мирослављево јевађеље и учинимо га доступнијим стручној и широј јавности него што је то био случај до сада.

Гојковић је навела да је у плану снимање посебног документарног филма који ће говорити о процесу дигитализације Мирослављевог јевађеља и о његовој историји.

Биће ту сведочанства свих протагониста процеса дигитализације. То је само прва фаза за коју ће бити задужен Аудио-визуелни архив и Центар за дигитализацију САНУ, рекла је Гојковић.

Према њеним речима, за другу фазу дигитализације биће коришћена искуства стручњака из Европе и света, а циљ читавог процеса је да се дође до врхунског фототипског издања Мирослављевог јевађеља, што подразумева и раскоричење овог важног историјског акта.

 

 

Извор: Танјуг