Вести

Гојковић: Позивам грађане да изађу на изборе 2. априла

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је данас председничке изборе за 2. април.

Гојковић је позвала грађане да 2. априла изађу на изборе и својим гласом одлуче ко ће бити председник Србије у наредном мандату, те да пажљиво прате изборне кампање и да својим гласом оцене, на првом месту председничке програме, јер су они од изузетне важности за даљу будућност Србије и стабилност државе.

"Желим им да изаберу најбољег кандидата који ће озбиљно и одговорно сарађивати са Владом Србије и који ће заједно с њом да се бори за очување стабилнсоти, политичке и економске стабилности државе која је до сада постигнута, као и за слободу, независност и суверенитет", рекла је Гојковић, након потписивања одлуке о расписивању избора у Дому Народне скупштине.

Гојковић је кандидатима поручила да у кампањи не забораве грађане Србије и да их поштују и да рачунају на њихове гласове само ако им се обраћају својим квалитетним програмима, а не мржњом.

"Желим им да се за њихове гласове боре радом и одговорношћу, желим им да поштују демократске процесе и вољу грађана Србије која ће бити исказана на изборима", рекла је Гојковић.         

Одлука о расписивању избора ће ступити на снагу објављивањем у Службеном гласнику, када ће почети и рокови за њихово спровођење.

Кандидата за председника Републике могу да предложе регистроване политичке странке, коалиције и групе грађана, уколико га овереним потписима подржи најмање 10.000 бирача, а предлог кандидата подноси се Републичкој изборној комисији најкасније 20 дана пре дана избора.

Редослед кандидата на листи утврђује се жребом.

За председника Републике изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали.

Уколико ниједан кандидат не добије већину гласова бирача који су гласали, гласање се понавља у року од 15 дана од дана првог гласања, а на поновљеном гласању, такозваном другом кругу, учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, а побеђује онај који добије већи број гласова.

 

 

извор: Танјуг/Народна Скупштина РС