Вести

Гојковић: Предлог Статута Војводине не умањује аутономију

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је данас да нови предлог Статута АП Војводине не умањује њену аутономију и додала да би он пред посланицима српског парламента требало да се нађе у петак.
 
"Статут је усаглашен са одлуком Уставног суда, али ни једним решењем аутономија није смањена покрајини. Нови Сад је административни центар покрајинске власти, влада Војводине се не зове тако, него Покрајинска влада. Дакле, суштина није мењана, већ су мењани називи", реклаје Гојковић.
 
Председница парламента је подвукла да новим Статутом, "аутономија Војводине ничим није умањена".
 
Указујући да претходни Статут није био усаглашен са Уставом Србије, Гојковић је рекла да нови предлог јесте и да ће се о новом предлогу већ сутра расправљати на седници Скупштине Војводине.
 
"Дилеме у новом предлогу су уклоњене и сматрам да ће се политичким консензусом сутра врло лако доћи до оног предлога Статута којиће бити упућен одмах истог дана Скупштини Србије", навела је Гојковић.
 
Убеђена је да неће бити политичких странака које ће апсолутно бити против новог предлога и очекује да ће већина и власти и опозиције изгласати нови предлог Статута.
 
"Статут ће пред посланике у републичком парламенту у петак када ћемо на посебној седници расправљати само о Статуту", најавила је председница Скупштине Србије.
 
На питање да ли су ове измене увод у ванредне изборе у Војводини, Гојковић каже:
 
"СНС није циљ да се на власт дође политичким кризама, већ искључиво вољом грађана, али питање треба усмерити ка покрајинској влади и Бојану Пајтићу – да ли он осећа нелагоду сваки дан да обавља ту власт, а има подршку само шест одсто грађана Војводине. У његовој улози мени би било непријатно и сама бих расписала изборе", закључила је Гојковић.