Вести

Гојковић: Родна равноправност је предуслов развоја друштва

Србија се, према истраживању Светске банке "Жене, бизнис и право", налази на 18. месту у конкуренцији 188 земаља света, као најбоље рангирана држава у региону и испред многих земаља чланица ЕУ, изјавила је данас председница парламента Маја Гојковић.

Истраживање, које констатује да женама широм света припада само три четвртине права које добијају мушкарци, позиционира Србију на добро место, рекла је Гојковић на скупу “Ка уједињеној Европи: Родна равноправност и женска права”, али је истакла да то није разлог да се не чини још више на том пољу.

Она је навела да у Србији, као и у многим деловима Европе и света, и даље постоји родна дискриминација и отпори да се жене у пуној мери укључе у све друштвене, економске и политичке токове.

Истакла је да Србија и парламент велики значај придају постизању пуне равноправности и оснаживању жена и девојчица и да је држава преузела обавезу да у потпуности усвоји правне тековине ЕУ.

Навела је да су изазови у Србији слични потешкоћама на које жене свакодневно наилазе и у државама ЕУ и шире, те да је неопходно активно радити на сузбијању дискриминације на тржишту рада и стварању услова за економску независност жена, смањењу платног јаза, борби против насиља над женама, као и промовисању једнакости жена и мушкараца у области доношења одлука.

"Када погледамо законски оквир и све оно што смо урадили у протеклом периоду, у поређењу са земљама ЕУ, верујем да можемо да будемо задовољни оствареним напретком у бројним сегментима", додала је Маја Гојковић.

Она је истакла да је Србија највише постигла по питању заступљености жена на местима где се доносе одлуке, па је тако у парламенту 37 одсто жена, жене су на најважнијим местима у влади, на челу Народне банке Србије, Уставног суда Србије, Републичког јавног тужилаштва, Тужилаштва за ратне злочине, али их, међутим, нема довољно на челу локалних самоуправа и великих јавних система.

Гојковић је навела да се жене сусрећу с бројним тешкоћама на тржишту рада и у области предузетништва, а да су у посебно тешком положају, поред жена с малом децом, оне старије од 45 година које су изгубиле посао, као и да је на руководећим позицијама двоструко више мушкараца него жена.

"И оно што је још увек велики проблем, просечна зарада мушкараца је већа од просечне зараде жена", истакла је председница Скупштине Србије.

Истакла је да је један од кључних изазова и сузбијање насиља над женама и борба против сексизма и мизогиније, које нису ретке појаве у нашој јавности.

"Борба против насиља над женама и насиља у породици остаје један од приоритетних циљева", истакла је Маја Гојковић и подсетила да је парламент усвојио Закон о спречавању насиља у породици.

Додала је да верује да Србија може да направи још један корак напред и након десет година усвоји нови закон о родној равноправности.

"Нови закон о родној равноправности видим и као прилику да се направи још један корак напред у спречавању дискриминације приликом запошљавања, остваривања права на зараду, социјалне и здравствене заштите", истакла је Маја Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг