Вести

Гојковић сa представником УНХЦР у Србији

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић састала се данас са представником Високог комесара УН за избеглице у Републици Србији Суфијаном Ађалијем, са којим је разговарала о даљој сарадњи ове међународне организације и наше покрајине на унапређивању права и положаја избеглица, интерно расељених лица и миграната који бораве на подручју АП Војводине.

Председница Гојковић је истакла да имамо дугу историју сарадње са Високим комесаријатом Организације уједињених нација за избеглице (УНХЦР), коју остварујемо кроз различите програме и пројекте у циљу побољшања услова живота и интеграције ових рањивих група у друштво, као и кроз организовање редовних сесија о културној свести и борби против ксенофобије.

Гојковић је посебно нагласила значај наставка сарадње и подршке УНХЦР у погледу дуготрајног збрињавања расељених у АП Војводини и Републици Србији, како избеглица из БиХ и Хрватске, тако и интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Гојковић је изразила уверење да ће бити настављена подршка регионалном програму стамбеног збрињавања избеглих лица, који је покренут 2005. године и преко кога је обезбеђено 7.495 стамбених решења у Србији, од чега трећина у Војводини.

Саговорници су се сложили да је Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону допринео побољшању услова живота избеглица и интерно расељених лица у Војводини, као и јачању капацитета локалних заједница за њихову интеграцију, где постоји значајан простор за будућу сарадњу са УНХЦР.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац.

 

 

 

Извор: Танјуг