Вести

Гојковић: Скупштина Србије је зграда, музеј историје и културно здање које Србија има

* Приказали сте слике у фоајеу Народне скупштине Србије које су нестале 5. октобра.

- Нису 5. октобар организовале ни баке ни деке, ни људи који су незадовољни били тада. Ја не верујем у случајност, организовано је све то било од неких других људи. Грађани Србије су мислили да је мало тога нестало из зграде, али колико тога фали то се сада на изложби може видети. Неке слике су исечене ножем на комаде, делове смо нашли на депонијама и захваљујући кустосима смо успели у целости да их прикажемо. Шта је уметност крива за оно полтичко време – рекла је Маја Гојковић.

* Враћено је неколико столица и фотеља.

- Ја молим грађане Србије да паметно утроше своје време и да дођу на изложбу. Нека сами виде и нека донесу суд и сами закључе да ли Маја Гојковић обавља своју дужност и жели да врати национално благо Србије или покушава да изврши ревизију. Враћене су нам четири фотеље и тада су писали да ми је „криво што сам тада остала без фотеље“. Савест грађана полако почиње да се буди. Јавио се господин који је радио у одређеним службама, да има одређених сазнања и да је он лично добио наређење од организатора 5. октобра, где да донесе слике које су украдене из зграде. Господин је оставио своје податке и надам се да је озбиљно све. Скупштина је у то време остала седам дана без надгледања милиције, тако да су слике Лубарде, Коњевића, Милића од Мачве нестале - рекла ја Маја Гојковић.

* То су најбоље слике тих уметника, многи музеји немају такве слике.

- Високи званичници се диве када нам дођу у госте у овакво историјско здање и виде умерничке вредности које имамо и које су реткост. Надам се да ће грађани Србије успети да дођу до осталих ствари и покушати да их врате – рекла је Маја Гојковић и додала.

- Скупштина Србије је зграда, музеј историје и културно здање које Србија има – рекла је Маја Гојковић.

* Када сте отворили изложбу разни људи су дали себи за право да нападају оно што радите.

- Они су једно велико ништа по свом звању и образовању. Када бих их питала о неком великом сликару и аутору неког уметничког дела, они не би знали ништа. Они седе и у групи су, изађу некада за микрофон. Некима није стало ни до културе ни до лепог васпитања. Ако неки грађанин Србије види и препозна да поседује неку слику из ове колекције ја апелујем и молим да је врати и неће бити процесуиран, јер сугурно није знао када је куповао уметничку вредност да је то украдена ствар или слика. Можда се неко и покајао и зна нешто о тих седам дана када нико није чувао зграду Скупштине Србије, ко је износио сво то благо – рекла је Маја Гојковић.

* Ова ваша акција је многима засметала, говорили су да претендујете на место министра културе, а неки су у своје градове носили „трофеје“ из Скупштине Србије после 5. октобра.

- То сматрам нападом на мене и некоме ова акција јако смета. Ја служим држави и грађанима Србије. Тај покушај им неће успети. Када год ја нешто урадим добро и ставим прст у око неком јер кажем шта ради, онда морају да ме спинују и да ме избаце са посла који обављам савесно. Сада свакога дана ће ме гледати на месту председника скупштине Србије и ја ћу часно обављати свој посао – рекла је Маја Гојковић.

* У Будимпешти се одржава изложба Фриде Кало. Очигледно је да неки нису укључени у те модерне токове.

- Народни музеј и Музеј савремене уметности су савршене за изложбе тог типа. Сада се води хајка на ријалитије, а неки политичари су и учествовали у њима. Или гледаш ријалитије или не, имаш даљински управљач па, или промени канал, или не. Ти ријалитији су популарни у Америци и многи не знају да се Хилари Клинтон обратила својим гласачима на председничким изборима на тему ријалитија са Ким Кардашијан. Према томе то није ништа специфично и Доналд Трамп садашњи председник америке је био учесник ријалитија. Трамп је имао један од својих ријалитија. Тако да они који нападају и они који бране морају да се информишу мало о томе. Ја сам ипак из неког другог филма, не гледам ријалити програме, а да ли сам за цензуру, не пада ми на памет. Ствар родитеља је да ли ће пустити децу да гледају или не – рекла је Маја Гојковић.

 

 

 

 

извор: Хепи тв