Вести

Гојковић: Србија и Иран развијају и унапређују сарадњу у многим областима

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се са амбасадором Исламске Републике Иран Рашидом Хасаном Пур Баеием, са којим је разговарала о унапређењу односа две државе, посебно у области културе.

Гојковић и Хасан Пур Баеи су истакли да Република Србија и Исламска Република Иран развијају и унапређују сарадњу у многим областима, као и да се велики значај придаје културној сарадњи, која је подлога за све друге облике сарадње.

Амбасадор је изразио уверење да ће сарадња на пољу културе током мандата Гојковић бити унапређена, посебно имајући у виду њено лично залагање у претходном периоду у развоју односа Србије и ИР Иран на парламентарном плану.

Гојковић је истакла да има простора за јачање културних веза, као и да постоји погодно тле за представљање српске културе у Ирану и иранске у Србији. Указујући на могућности даље сарадње у области филма, издаваштва, библиотекарства, Гојковић је истакла да би наредне године требало обновити иницијативу Дани иранског филма у Србији и Дани српског филма у Ирану, који нису одржани због пандемије Ковид 19.

Нагласила је и да сарадња у области издаваштва може додатно да се унапреди кроз превођење дела српских аутора на фарси.

На састанку је истакнуто и да је за јачање културних веза важно постављање бисте Николе Тесле у Техерану, као и отварање Српског кутка у Националној библиотеци Ирана, где је већ послато 300 књига које ће иранским читаоцима приближити српске обичаје и историју.

Истакнуто је да постоји простор за јачање сарадње између институција културе две земље, као што је сарадња Филмског центра Србије и Фараби Филмске Фондације из Техерана,  Архива Југославије и Центра за образовање и међународна истраживања Министарства спољних послова Исламске Републике Иран у области архивске грађе, као и националних библиотека.

 

 

 

Извор: Танјуг