Вести

Гојковић: Србију и Републику Српску везује заједничка историја

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, отвориле су наступ Републике Српске на 66. Међународном београдском сајму књига и потом потписале Меморандум о сарадњи између Министарства културе Републике Србије и Министартва просвете и културе Републике Српске.

Том приликом, министарка Гојковић је рекла да је ова манифестација деценијама уназад најзначајнији сајам књига у овом делу Европе и уједно један од највећих сајамских догађаја на овим просторима а да је потписивање важног документа - Меморандума, још једна потврда чврстих узајамних веза и одличне сарадње како уопште, тако и у области културе.

Истакла је да су уметност и култура одувек простори који повезују и спајају појединце, народе, државе, друштва, а да Србију и Српску додатно везују заједничка историја и истоветно колективно сећање, што је условило да границе између наших културних простора не постоје, односно, да је он заправо један и јединствен.

"Тако је и вековима уназад свеукупно стваралаштво у Српској и Србији, које је протоком времена постало вредно културно наслеђе, у многоме допринело изградњи националног идентитета, заснованог добрим делом на заједничком сећању, традицији и обичајима. У том смислу, чврсто верујем да ће Меморандум који ћемо данас потписати допринети даљем развијању и продубљивању наших веза", рекла је министарка Гојковић.

Додала је да ће се Меморандумом озваничити заједнички напори усмерени на интензивирање културне размене и додатно подстаћи сарадња и успостављање директних контаката између установа културе у књижевном стваралаштву, културном наслеђу, библиотекарству, визуелној и примењеној уметности, филму и свим другим областима који се односе на културу.

Досадашње заједничке програмске активности и манифестације, како је министарка Гојковић указала, верно сведоче о јединству српског народа и неупитној потреби и тежњи да сачувамо своје културно наслеђе, језик и писмо.

"Низ пројеката које смо заједно осмислили и успешно реализовали, као што су ревитализација родне куће Бранка Ћопића у Хашанима, доношење идентичног Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, програми које Требиње остварује у Чачку, Првој престоници културе Србије, манифестације "Дани Српске у Србији" и "Дани Србије у Српској" потврђују обострану опредељеност за даље јачање културне и свеукупне сарадње Републике Србије и Републике Српске", напоменула је министарка Гојковић.

Изражавајући уверење да ће будући заједнички пројекти, произишли из потписаног Меморандума, својом занимљивошћу и креативношћу дати квалитет више нашој сарадњи и јединству, министарка Гојковић је истакла да је то нарочито важно ако имамо у виду изазове са којима се тренутно суочавамо у региону и на глобалном плану и да је управо зато јачање односа Републике Србије и Републике Српске на свим пољима и на свим нивоима од суштинског интереса нашег народа.

"Да би заједништво и јединствено деловање на пољу културе и неговања историјског сећања, као и економије, образовања и других области остало нераскидиво, потребно га је константно допуњавати новим садржајима и посебно када је реч о култури, привлачним садржајима и маштовитим идејама", напоменула је министарка Гојковић.

Подсећајући да Београдски сајам већ 66. пут под својим сводовима окупља књижевнике и поклонике писане речи из целог света, министарка Гојковић је рекла да је један од симбола Србије и Београда, место сусрета, размене мишљења и искустава, али и нит која око писане речи уједињује различите генерације и интересовања.

"Вредан допринос сајамској понуди квалитетним и садржајним излагањима годинама уназад даје штанд Републике Српске. Програми као што је данашњи, у коме ће нам наши еминентни професори приближити живот и опус Јована Дучића, права су порука младим нараштајима, претежно окренутих модерним технологијама, да су књиге и читање били и остали непролазно, трајно и вечно богатство", поручила је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић пожелела је посетиоцима Београдског сајма књига да на њему пронађу свој облак књижевног неба којим ће оплеменити себе и ближње, а колегама из Републике Српске успешан и посећен наступ.

Отварању наступа и потписивању Меморандума присуствовао је и Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг