Вести

Гојковић: Стручна комисија изабрала град Чачак за престоницу културе

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања у Влади Републике Србије Маја Гојковић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић потписали су уговор за пројекат Престоница културе Србије 2023. године чиме се званично креће у реализацију овог пројекта.

Министарство културе је издвојило за овај пројекат 298,5 милиона динара, а вредност читавог пројекта је 500 милиона динара.

Гојковић је након потписивања уговора и радног састанка посвећеног реализацији овог пројекта истакла да је стручна комисија од 18 пријава градова и општина широм Републике Србије изабрала Град Чачак за престоницу културе Србије 2023. године и потписивањем уговора се озваничава почетак читавог пројекта и његова примена.

"Договорили смо данас да сама манифестација започне првим даном пролећа 2023. године. Ми сада већ имамо искуство Новог Сада који је Еврпопска престоница културе и можемо да меримо шта је било добро, а шта су отежавајући фактори у спровођењу читавог овог важног пројекта, будући да смо цео овај пројекат креирали по угледу на Европску престоницу културе и потребу за децентрализацијом културе у Србији", рекла је Гојковић и додала да је Град Чачак последњи предао своју пријаву, али да је она од стране стручне комисије оцењена као најбоља, најсадржајнија која омогућава широко учешће свих грађана Чачка у овом добром пројекту.

Гојковић је истакла да ће Чачак, сада када је понео ову важну и престижну титулу, заувек остати уписан на мапи наше државе као прва Престоница културе Србије, која ће добити и нове програме, али и нове инфраструктурне пројекте, нове музеје, галерије који ће трајно остати свим грађанима Чачка.

Гојковић је указала да је задовољна концептом Чачка за Престоницу културе Србије и иновативношћу, која се огледа и оснивањем нових музеја као што је музеј кошарке, јер Град Чачак може и мора да буде поносан на 52 репрезентативца у кошарци.

"Радујем се томе што ће се Министарство и Град Чачак заједно бавити овим пројектом годину дана, али се унапред радујем што ћу идуће године свакако имати прилике да у првим данима пролећа са градоначелником, свим људима који се баве културом у овом граду, али и шире отворимо ову значајну манифестацију", рекла је Гојковић.

Гојковић је изразила уверење да ће Чачак бити добар пример праксе за све будуће престонице културе Србије, које ће уследити.

"План Министарства културе је да сваке године расписује нови конкурс и да што више градова Србије учествује и добије ову престижну титулу, како би на крају, после неколико година спровођења овог пројекта у правом смислу речи имали децентрализацију културе на делу", поручила је Гојковић, и истакла да је пројекат значајан не само за културу, већ и туризам и економију.

 

 

Извор: Танјуг