Вести

Гојковић свечано отворила Павиљон Србије у Венецији

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић свечано је отворила Павиљон Србије на 17. Међународном бијеналу архитектуре у Венецији истичући да поставка „Осми километар“ ауторског тима „Модерни у Београду“ уверљиво сведочи о томе да је Србија још једном показала да стваралаштвом и имагинацијом може да пружи вредан допринос у суочавању са глобалним питањима нашег времена. 

У том погледу, поред представљања националне архитектуре на међународној сцени, ,,Осми километар истовремено потврђује визионарску улогу уметности. Та улога јој даје моћ да у тешкоћама и изазовима свог времена пронађе извор инспирације и да, чак и у оном што делује потрошено, развије клицу новог“, истакла је Гојковић. 

Гојковић је оценила да изложба тима, који чини осам младих и талентованих архитеката, на вишеслојан начин одговара на овогодишњи слоган Бијенала: „Како ћемо живети заједно?“  

Одговор на то питање, кроз уметнички концепт изложбе, представља искорак у простор пост-индустријског града Бора, у коме се метафорично нуди и наговештај будућих решења урбаног развоја“, приметила је Гојковић. 

Тако се још једном потврђује суштински значај архитектуре за нашу будућност. Од самог настанка градова, њихова судбина и развој уско су повезани са судбином човечанства. Зато не треба да чуди то што у развоју градова тражимо одговор на питање заједничке будућности“, подвукла је Гојковић. 

Гојковић је подсетила да наша земља на Бијеналу архитектуре самостално наступа од 2006. године и да је ово је за Србију један од најважнијих културних догађаја на међународном плану. Захваљујући визији кнеза Павла Карађорђевића, данас имамо прилику да се у име Републике Србије окупимо у овом дивном простору“, рекла је Гојковић.

За све учеснике на изложби и посетиоце ово није само једна од великих светских културних манифестација, на којој се на високом нивоу размењују идеје и искуства. Ово је и прилика да упознамо неке од одговора које архитектура даје у суочавању са савременим изазовима“, подвукла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је Србија потпуно посвећена томе да култура превазиђе кризу изазвану вирусом Ковид-19. Свесни изузетног значаја културе за квалитетан живот у друштву, обезбедили смо да и у тешким условима установе културе раде и буду отворене за публику. Поред тога, држава је у два наврата помогла самосталним уметницима, како би лакше наставили свој рад“, закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг