Вести

Гојковић: Треба одмерити шта је добро за грађане

Треба одмерити шта је добро за грађане, поручује председница Скупштине Србије Маја Гојковић поводом спекулација да ће грађани Србије ускоро на биралишта.

“Да ли ће избори да буду почетком друге половине 2019. године, крајем године, или сада на пролеће, не мења суштину ствари. Ова година је ионако предизборна, треба одмерити шта је добро за грађане", каже Гојковић.

Гојковић је подсетила да је пре месец дана била против одржавања превремених избора, али, указује, ситуација у Србији, али и у региону се мења и постаје сложенија, ако се имају у виду једнострани потези Приштине, укидање границе између Албаније и Србије, будући да Србија Косово и Метохију не гледа, нити ће гледати као засебну целину...

“Економска ситуација је одлична, и са тим можемо да будемо поносни. Али, видећемо, ако се ситуација у земљи усложњава и да ли опозиција заиста жели изборе - да не помисле да СНС има нешто против, или се боји да измери снагу и поверење грађана...”, рекла је Гојковић.

Бојкот институција, па и скупштине, што предлаже Вук Јеремић, неће, уколико га и буде, омести рад парламента, каже Гојковић:

“Парламент ће нормално наставити са радом. Ту су посланици који подржавају Владу Србије, али и они који су у опозицији, а не деле мишљење Вука Јеремића. Док год будемо имали већину за усвајање предлога закона, парламент може да доноси одлуке”, рекла је Гојковић.

Она додаје да посланици дела опозиције, који предлажу бојкот, на неки начин већ бојкотују тиме што не долазе на седнице, а када дођу - направе хаос.

Сада, каже, део опозиције поново хоће да смени власт насиљем, а не на изборима, као што су то учинили 2000, када су палили скупштину.

Протести су, иначе, нешто легално и легитимно, мада су, истиче Гојковић, ови данас “мало чудни, јер опозиција не захтева изборе”.

“Као што видите, свуда у свету се одржавају, само отворено и јасно треба рећи да то нису никакви аполитички протести, или, како то воле да кажу, грађански протести, ма шта то значило. То су искључиво политички протести”, оценила је Гојковић.

Сматра да личности и политичке партије из Савеза за Србију, који добијају све мање гласова на изборима, покушавају да се сакрију иза грађана и иза мање познатих политичара, иако ни они нису нека нова лица политичке сцене.

Гојковић такође сматра да би Јеремић морао да протумачи грађанима шта је хтео да каже када је рекао да ће Вучић морати да попусти пред унутрашњим и притисцима из иностранства.

Власт, истиче Гојковић, жели да саслуша грађане који протестују, али не и бившу власт којима су грађани Србије на изборима дали “јединицу” и од 2012. године их редовно кажњавају.

“Шта ми да разговарамо са бившом влашћу? Али, саслушаћемо грађане и њихове захтеве без обзира колико су чудни и невезани за Владу Србије или Александра Вучића. Дуго сам у политици, нешто се чудно дешава, јер је опозиција излазећи на улице тражила изборе, али су захтеви данас неповезани, а опозиција не тражи изборе”, каже Гојковић.

Гојковић каже да је опозиција сигурна да ће опет катастрофално проћи на изборима, те да власт жели да преузме насиљем као и пре 19 година:

“Ми, међутим, не знамо да ли су ти избори 2000. заиста били такви да су они победили, или је ипак требало да се одржи други круг, јер је ово здање, у коме се налазимо, спаљено, овде су се налазили изборни резултати и то очигледно никада нећемо ни сазнати”, истакла је Гојковић.

Најаву Бошка Обрадовића да спрема “нова изненађења” у парламенту, Гојковић је прокоментарисала опаском “да је баш интересује шта увежбавају ових дана - какву врсту насиља”.

“Када је била ''показна вежба'' у децембру, они су остали те ноћи у парламенту, њих неколико, довели су Драгана Ђиласа, седели су овде, Бошко (Обрадовић) је неовлашћено упао у канцеларије генералног секретара. Нико их није спречавао, а они су показали своје лице грађанима”, поручила је Гојковић.

Гојковић је, у својству функционера СНС, прокоментарисала рад министара, рекавши да је Влада Србије радила сасвим добро што, како каже, показује и развојни буџет за ову годину, који између осталог, предвиђа повећање плата и пензија и велика капитална улагања.

"Тиме се показује лице Владе Србије и њени планови за 2019. годину. Сви заједно чине добар тим на челу са премијерком Аном Брнабић која посебну пажњу посвећује сегментима који су били запостављени - образовање, ИТ сектор и култура. Допада ми се да на челу владе имамо енергичну и модерну жену, а све остало расправљаће се у СНС", рекла је Гојковић.

Каже да ће се резултати најбоље видети када се буду раписали избори, а за сада, они још нису на видику.

Гојковић је рекла и да за сада нема предлога за ванредним седницама у јануару, али подсећа да су у току празници, те да очекује да добије извесне предлоге у другој половини месеца.

 

Дијалог миљама далеко, Приштина има "невидљиву" подршку издалека

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да је наставак преговора Београда и Приштине “миљама далеко” и да је “питање свих питања” укидање такси Приштине на производе из централне Србије.

Приштина, оцењује Гојковић, очигледно има неку “невидљиву” подршку издалека, јер су, како каже, њихови потези све радикалнији у односу на грађане српске националности.

На питање да ли би парламентарни избори у Србији могли да се одрже истовремено кад и евентуални референдум у вези са Косовом и Метохијом, Гојковић подсећа да још нема ни дијалога Београда и Приштине, па самим тим ни референдумског питања.

“Шта ћемо ставити на (референдумски) листић, то у овом моменту у Србији нико не зна”, приметила је Гојковић.

Када је реч о укључивању великих сила у дијалог Београда и Приштине, Гојковић наводи да ће се, уколико се укључи једна велика сила - САД, сигурно укључити и Руска федерација и Кина.

“Не знам још шта ће председник (Александар) Вучић разговарати све са Владимиром Путином, али има назнака, и чини ми се да је и амбасадор Русије у Београду дао изјаву на ту тему и рекао да ће се сигурно и о томе разговарати”, рекла је Гојковић одговарајући на питање да ли би једна од тема током посете Путина Београду могла да буде укључивање Москве у дијалог.

Гојковић је оценила да је посета председника Руске федерације Владимира Путина пријатељска и додала да ће она ојачати билатералне односе две земље који су на узлазној путањи.

“Очекујем да се потпишу важни споразуми из различитих области, пре свега, из економије”, рекла је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг