Вести

Гојковић: Уметничка дела "Југоекспорта" остају у власништву државе

Музеј града Београда откупио је колекцију уметничких дела стечајног дужника „YES YUGOEXPORT SISTEM - YES KORPORACIJA DD BEOGRAD“ за 33 милиона динара, а након лицитације потпредседница Владе и министар културе и  информисања Маја Гојковић је изјавила да се први пут у историји оваквих поступака десило да град Београд и Република Србија, односно Министарство културе и информисања, учине све да задрже уметничка дела у власништву Града и државе.

Гојковић је указала да Југоекспорт није била приватна компанија у стечају, па да их је власник купио својим новцем, него их је компанија куповала новцем свих грађана. “Основни циљ смо испунили, а то је да ће сва уметничка дела која чине ову колекцију, а која су проглашена за културно добро наше државе остати у рукама грађана Србије”, нагласила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да је невероватно да су град Београд и Република Србија за лицитацију сазнали из новинских натписа и чланака, као и да ће се на аукцији наћи скоро 150 уметничких дела.

“Очигледно је да Агенција у којој се данас налазимо нема намеру и манир да обавести државу, град Београд, нити музеје да се овако нешто припрема”, рекла је Гојковић и додала да их је изненадило и шокирало да је почетна вредност за целу колекцију била 80 хиљада евра за дела сликара као што су Петар Лубарда, Зора Петровић, Мило Милуновић, Мића Поповић, Недељко Гвозденовић, Стојан Аралица, Пеђа Милосављевић и многи други.

Гојковић је нагласила да је први пут у историји спречена оваква продаја. “О цени по којој су откупљена нећемо сада да размишљамо зато што поступак није завршен. Другостепени поступак одвијаће се у Министарству културе и информисања и учинићемо све да заштитимо културно добро Републике Србије и грађана Србије који су у ствари, кроз историју, прави купци и власници ових слика и уметничких дела”, подвукла је Гојковић.

Гојковић је најавила да ће тражити се уради попис свих уметничких дела која се налазе у фирмама у стечају како би се знало какво културно благо имају, али и да се разјасни зашто неко мисли да може да располаже уметнинама друштвених фирми која су купована од новца грађана или су добијана на поклон од уметника.

“Добро смо упознати са тржиштем уметничких дела, тренутно се нуди неколико слика Миће Поповића и само једна у тој понуди вреди 300.000 евра”, подвукла је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг