Вести

Гојковић: Упад РОСУ покушај заплашивања Срба на КиМ

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је данас да је насилан упад РОСУ на Газиводе манифестација Тачијеве силе и начин да се заплаши српско живље на територији Косова и Метохије.

Гојковићева је истакла одличну и правовремену реакцију председника Србије Александра Вучића који је показао да никакво насиље не може да се спроводи над Србима који живе на КиМ, на територији Србије. Она је указала да Хашим Тачи покушава да се додвори својим бирачима и докаже пред онима који њему спочитавају што преговара о коначном решењу за статус Косова и Метохије.

- Одлазак у УН и пресретање политичара по ходницима је било испод сваког нивоа, али се показало да исти метод политичког деловања имају политичари Албанци са КиМ и наша опозиција – истакла је Гојковић.

Како је додала, Вук Јеремић је такође искористио могућност да добије пропусницу и да пресреће важне политичаре по ходницима УН. Гојковић је нагласила да су председница Владе Србије и министар спољних послова на достојанствен, прави начин представљали Србију.

- У говору Ане Брнабић се осликавала сва политика Републике Србије, а зна се за кога су ходници... – истакла је Гојковић.

Говорећи о предстојећој посети Вучића Москви, председница парламента је навела да је велики комплимент за Србију да Вучић толико пута у мандату има прилику да разговара са председником једне велике силе, као што је Русија, на равноправној основи о билатералним односима наше две државе како у економском тако и у политичким слислу. Она је додала да ће свакако бити разговора о политичкој стабилности у региону, преговорима Београда и Приштине и плановима председника Вучића. Гојковић је навела да је реакција међународне заједница на упад на Газиводе разочаравајућа.

– Политичари из Приштине постали су миљеници Приштине, као дете које малтретира читаву школу, а учитељици је жао да га опомене, па каже, ајде немојте да се тучете. Овде не постоје обе стране, очигледно политичари из Приштине показују силу, дозвољено им је и да крше Резолуцију 1244, да прекидају преговоре, да кажу да неће да разговарају... - приметила је Гојковић.

- Ако је све решено, зашто се Београд стално позива на дијалог. Очигледно ништа није решено и ово су гестови апсолутне немоћи, јер је Вучић успео да врати питање КиМ на преговрачки сто. Сада се и они који су били чврсти, да је све завршено самопроглашеном незавишношћу, слажу да ће за њих бити задовољавајуће, ако обе стране нађу компромис – навела је она.

 

Вратити историјско благо нестало 5. октобра

Председница Скупштине нашла се на мети због изложбе „Уметност која чека правду“.

- Посветила сам неколико месеци раду да са озбиљним људима организујем изложбу несталих слика у петооктобарским догађајима из Скупштине Србије, који имају оргомну материјалну, али и историјску вредност – навела је Гојковић и додала да многи грађани Србије не знају колико слика и намештаја недостаје.

- Уверена сам да Драгољуб Мићуновић и Милан Лучић, који је био генерални секретар, знају шта се десило са тим сликама. Након отварања изложбе јавио се човек и дао изјаву да је он лично добио успуство од генералног скретара скупштине где да премести део слика. Зна се где су нестале и коме су дате – истакла је Гојковић.

Председница Скупштине Србије очекује да се укључи и МУП и помогне Србији да вратио део историјског блага.

 

 

 

 

извор: Пинк