Вести

Гојковић: Власт у Србији искључиво се добија на изборима

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је да опозиција очигледно жели без избора, ваљда на улици, да дође до власти. Гојковић је поручила да се власт у Србији, као демократској земљи, искључиво добија на изборима.

* Да ли сте задовољни радом парламента у претходној години, као и сарадњом са Владом Србије и шефом српске државе?

- Веома сам задовољна резултатима рада Парламента, посебно квалитетом закона које смо донели, иако нисмо увек радили у лакој атмосфери. Као Народна скупштина показали смо и у овој години политичку зрелост и одговорност, подржали смо све важне реформе за земљу и наставили да развијамо динамичну парламентарну сарадњу како би унапредили односе са нашим пријатељима и партнерима и ојачали економске везе.

На сваком месту смо се трудили да се чује глас Србије, да упознамо све наше саговорнике са нашим ставовима и проблемима српског народа на Косову и Метохији, посебно у вези са противправним мерама Приштине, као што је увођење такси на робу из централне Србије од 100 одсто и одлука о формирању такозване "војске Косова“, што је претња по регионалну стабилност.

Желим да подсетим да смо донели бројне важне законе за наше грађане у складу са европским стандардима у правосуђу, управи, здравству, саобраћају, екологији, полицији, одбрани, у области права националних мањина и многим другим. Скупштина Србије је ову, свакако могу рећи успешну законодавну годину, завршила усвајањем буџета за 2019. годину, који доноси веће плате у јавном сектору и пензије.

Истовремено, буџет предвиђа више капиталних улагања у изградњу путне и железничке инфраструктуре, технолошке паркове, домове здравља, болнице и школе, што је од суштинске важност за даљи развој земље и побољшање живота грађана. На свим овим пољима смо добро сарађивали и са председницом Владе Србије Аном Брнабић и председником Србије Александром Вучићем.

Заиста смо имали много успеха и на плану парламентарне дипломатије, а посебно желим да издвојим чињеницу да смо добили домаћинство 141. задседања Интерпарламентарне уније. Београд ће тако поново после 56 година, у октобру 2019. године, бити важно место које ће окупити више од 150 парламентарних делегација и извесно више од 100 председника парламената из читавог света. То ће бити велика прилика за промоцију и још боље међународно позиционирање Србије.

* И ову годину је обележило насилно понашање у скупштинским клупама, уз бројне увреде. Да ли постоји начин да се таквом понашању стане на пут?

- Као неко ко је дуго у политици могу да препознам нервозу одређеног дела опозиције, који нема суштинску политику коју би понудио грађанима, а очигледно нема ни подршку грађана Србије, што се показује у свим изборним процесима. У таквој ситуацији када постају све нервознији очигледно сматрају да је лакше да се служе увредама, најприземнијим нападима и ширењем лажних вести него да понуде аргументе.

Међутим, разумем да им је тешко да нађу добре аргументе против резултата власти Српске напредне странке и председника Александра Вучића. Данас имамо најбоље економске показатеље, незапосленост је са 26 одсто смањена на 11,3 одсто, имамо веће плате.

У време власти Ђиласа, Јеремића, Тадића инфлација је била 11 одсто, данас је 2. Никада већи буџет није био обезбеђен за просвету и културу, а после читаве деценије отворили смо Народни музеј и Музеј савремене уметности. Њима је то смешно, иако је у време њихове власти једино растао профит Ђиласових фирми. Зато они грађанима не могу да понуде ништа друго осим мржње, говоре о нама као фашистима, упоређују председника Србије са Хитлером, Пиночеом...

Када шире агресију и мржњу у јавном простору, то не може да заобиђе ни Парламент. Па ви видите да они то и не крију, Бошко Обрадовић сам најављује нека "посебна сценарија". Због тога сам и поносна што смо и у таквој атмосфери донели многе важне законе и остварили добре резултате за Србију и наше грађане.

* Након инцидента са посланицима Двери у 2017. години, опозиција се поново бруталним увредама обрушила на вас. Њихове увреде би заболеле сваку жену. Како сте се ви осећали, а како је реаговала ваша породица?

- И сами кажете њихове увреде су заболеле сваку жену. Зато сам и смогла снаге да на седници парламента прочитам те бруталне увреде које ми је упутио Сергеј Трифуновић, иако ми, верујте, то није било лако. Али сматрала сам да грађани треба да чују за шта се залажу они који кажу да желе некакву другачију Србију. И позвала сам посланице које подржавају тај Савез за Србију, и које су чланице наше Женске парламентарне мреже, да осуде те увреде, али сам поново наишла на зид ћутања, као и приликом напада посланика Двери на мене и ваше колегинице на Пинку.

Подсетићу све грађане и на позив на силовање председнице Владе Ане Брнабић од стране једног од функционера тог Савеза, Жељка Веселиновића, што је монструозно, али нисам приметила да се опозиција и тај део јавности који је подржавао много узбудио због тога. То ћутање креира атмосферу да је дозвољено и чак пожељно увредити сваку жену која подржава Српску напредну странку и Александра Вучића.

Ја сам и тада рекла да ћу то преживети, али понављам замислите како је мојој породици када мора да слуша такве ствари и уопште женама у Србији које виде да је јавно дозвољено блатити их. Поставља се питање какав је то програм Савеза за Србију.

* Како гледате на протесте које организује опозција? Страхујете ли да имају снагу да угрозе легитимно изабрану власт?

- Они могу да шетају мирно колико год хоће, ово је демократска земља, али насиља не сме бити и не може се толерисати. Председник је сам рекао да је спреман да саслуша грађане, али не и оне који се крију иза такозваних грађанских протеста, а који су упропастили ову земљу, уништили и затворили све фабрике. Мислим да су грађани веома добро свесни ко су Ђилас, Јеремић и остали...

То су бивши министри, градоначелници и они који су упропаштавали Србију до 2012. године, затварали фабрике, измештали питање Косова и Метохије из Уједињених нација, постављали погрешна питања Међународном суду правде, доносили лоше одлуке за Србију.

И сада од њих, у чије време ништа у овој држави није функционисало, слушамо да држава и институције не реагују, што наравно није тачно, јер је полиција одмах реаговала након пребијања Борка Стефановић и привела осумњичене, као и у случају спаљивање куће Милана Јовановића у Гроцкој. Али очигледно потребно је да се створи атмосфера да ништа у држави не функционише и да нам не требају ни институције, ни избори, а све са циљем да се оправда амбиција освајања власти на улици. Наравно, то се неће десити, јер су наше демократске институције довољно снажне да то спрече. Власт у Србији, као демократској земљи, се искључиво добија на изборима.

* Спекулише се о ванредним изборима у 2019. години. Има ли, по вашем мишљењу, разлога за расписивање ванредних избора?

- Политичарима из опозиције би ваљда требало да буде циљ да се распишу избори и да на њима победе бољим програмима од програма Владе Србије. Међутим, они уопште не траже изборе, што је необично. Можда, јер заправо знају да никада нису имали мању подршку грађана, сви заједно, јер колико год да се труде не могу грађанима Србије да обришу сећање шта су радили до 2012. године, а у Војводини до 2016. године.

Зато би они очигледно да без избора, ваљда на улици, дођу до власти верујући да је довољно да за то добију подршку негде у иностранству. Српска напредна странка никада није имала проблем са провером воље грађана, па нема ни сада.

У овом тренутку, ипак мислим да је важније да се бавимо другим, приоритетнијим стварима, пре свега како да помогнемо Србима на Косову и Метохији. Биће много изазова за нашу земљу, посебно на плану очувања регионалног мира и стабилности, имајући у виду све неодговорне потезе Приштине. Ми ћемо дати све од себе да сачувамо мир и стабилности, али ситуација у којој се налазимо је изузетно тешка.

 

 

 

Извор: Пинк