Вести

Гојковић: Вођење спољне политике најважнији задаци у 2019. години

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је данас да су вођење спољне политике у складу са националним приоритетима, неговање војне неутралности, уз снажан и одржив економски раст, најважнији задаци у 2019. години.

Отварајући у парламенту конференцију "Економист", Гојковић је истакла и да без обзира на крупне, структурне и суштинске тешкоће пред чланицама ЕУ, Србија остаје посвећена процесима интеграција.

“Изражавамо и наду да ће ЕУ успети да реафирмише своју политику проширења. Замагљивање перспективе чланства земљама-кандидатима има велики негативан утицај на кретања у региону Западног Балкана - пре свега у смислу јачања национализма и радикализације политичке сцене у многим земљама региона”, рекла је Гојковић.

Додала је да ЕУ мора да стане чврсто иза принципа који су у основи европске архитектуре, иницијатива, као што је „Берлински процес“ и споразума као што је ЦЕФТА.

Када је реч о региону, Гојковић је приметила да у неким деловима јачају ретроградни процеси - инсистирање на остварењу појединачних интереса на штету других, као и на штету стабилности и сарадње у читавом региону.

"При том, настојања да се наметну једнострана и насилна решења су, скоро по правилу, усмерена директно против интереса Србије и српског народа", рекла је Гојковић.

Као једно од кључних, и даље се намеће питање јужне покрајине Републике Србије, Косова и Метохије, казала је она и приметила да је у протеклом периоду видно ојачала подршка позицији Србије и боље разумевање за њене аргументе.

То се, према њеним речима, показало у низу чинова повученог признања тзв. „Косова“ и неуспеха кандидатуре Приштине у међународним организацијама (УНЕСКО, Интерпол).

“Уместо да одговор на ову реалност буде схватање предности дијалога, Приштина, бранећи сецесионизам и политику свршеног чина, прибегава политици заоштравања и ескалације. Реч је о актима насиља и провокацијама, од којих су најновији апсурдна и дискриминаторска такса на робу из Србије и Босне и Херцеговине од 100 посто, као и најава формирања тзв. ''војске Косова'', обе у супротности са међународним правом и регионалним споразумима”, истакла је Гојковић.

Како је истакла, на тај начин Приштина угрожава не само Србе на КиМ, не само дијалог Београда и Приштине, не само развој и процесе интеграција Србије, већ и читаву регионалну архитектуру стабилности.

У овом контексту, отворени позиви и конкретни кораци ка уједињењу Албаније и „Косова", не представљају само веома озбиљну претњу за стабилност региона, већ можда откривају и позадину актуелних потеза Приштине и Тиране”, рекла је Гојковић.

Председница парламента је поручила да Србија одбија да буде стављена пред свршен чин или да се повинује било чијој искључивости.

Гојковић се осврнула и на економске реформе у земљи, наводећи да се Србија за шест година трансформисала од економије коју је карактерисала стагнација и висока стопа незапослености у растућу економију са ниском инфлацијом, елиминисаним фискалним дефицитом, смањеним јавним дугом и опоравком тржишта рада.

“Све ово је постигнуто првенствено захваљујући свеобухватним реформама које је покренуо тадашњи председник Владе, а данас председник Србије Александар Вучић. Реформе које смо спровели, и од којих не одустајемо, допринеле су економском расту и стабилности, као и порасту стопе раста бруто друштвеног производа и приливу директних страних инвестиција”, истакла је Гојковић.

Навела је да је кроз процесе дигитализације Влада посвећена изградњи економије 21. века, заснованој на иновацијама и на знању, која ће пружити чврст основ свим актерима за одрживи развој.

“Србија је спремна да настави да и у 2019. години корача са том идејом и иде тим путем заједно са свима којима су приоритети мир, стабилност, развој и добробит народа”, поручила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг