Вести

Гојковић: Заједнички циљ Србије и Македоније чланство у ЕУ

Гојковић је истакла да је пуноправно чланство у ЕУ заједнички циљ и Србије и Македоније и изразила спремност да парламент Србије пружи сву политичку и техничку помоћ колегама у македонском парламенту у процесу придруживања ЕУ.

Србија, поручила је, пружа подршку суседима да постану чланице ЕУ, јер простор нашег региона није простор проблема за државе цланице Уније, већ може само да буде део решења и јачања ЕУ.

"То је захтеван процес, мораћемо да радимо заједно, посвећено на том послу", рекла је Гојковић.

Гојковић је назначила да је Самит у Софији дао јасну поруку да ЕУ остаје при политици проширења.

"Послао је поруку, коју смо данашњим састанком почели да испуњавамо, а што је ближа, јача и садржајнија сарадња земаља региона, али и сарадња региона са чланицама ЕУ", рекла је Гојковић.

Гојковић је захвалила Џаферију што је у кратком року прихватио њен позив да дође у радну посету, за мање од месец дана, чиме је данас отворен важан дијалог између два парламента.

"Посета у кратком року показује да постоји жеља и додатни простор за унапређење парламентарних односа и тиме давање доприноса унапређењу свеукупних односа две државе", рекла је Гојковић.

Данашњим састанком, додала је, послата је порука грађанима две земље, али и ЕУ да државе у региону Западног Балкана могу и желе да сарађују по свим питањима.

Како је рекла, било је речи и о положају македонске мањине у Србији и положају Срба у Македонији, као и о потреби примене споразума које су две државе по том питању потписале.

 

 

Извор: Танјуг