Вести

Горан Кнежевић нови повереник СНС за Средње-банатски округ

Александар Вучић: Извињавам се само Горану, дакле Томислав Николић је тај предлог господина Блажића прихватио и господин Горан Кнежевић ће од данас бити повереник српских напредњака за цео Средње-банатски округ. Пошто је господин Блажић говорио о изборним резултатима, а знам како су се многи осмехивали и подсмехивали кад смо говорили о Вождовцу и Земуну, ја вам сад кажем да наша победа у средњем и северном Банату неће бити неће бити процентуално мања од 45, а ми идемо на то да то буде преко 50%.
Извините, господин Горан Кнежевић.

Горан Кнежевић: Хвала лепо, ево одмах први задатак на који ћу морати да одговорим. Добар дан и са моје стране, ја сам Горан Кнежевић и биће сигурно прилике да у наредном периоду сарађујемо и да се наравно боље упознамо. Драго ми је што сам данас овде, драго ми је што данас завршавамо и овај формални део око мог учлањења у СНС, а наравно, већ сутра као што сте чули, чека нас посао, чека нас велика борба да заједно са страначким колегама направимо промене у Србији. Врло је јасно и не треба посебно објашњавати зашто су у Србији потребне промене, то сви добро осетимо на својој кожи, али можда није згорег и пар разлога рећи за то. Прво, наше плате су најниже у окружењу што вам је пре неки дан говорио Александар Вучић овде на конференцији за штампу, евро је достигао 100 динара и сигурно се неће заставити на томе. Очекујемо да то повуче један талас, значи један цунами цена за собом и да наравно то негативно се одрази на стандард наших грађана који је и овако веома лош. Такође ће бити великих проблема за оне који морају да отплаћују кредите који су узели за своје домаћинство, чак сам уверен да ће бити великих проблема. Енергенти у Србији су на највишем нивоу у окружењу, то се објашњава великим берзанским променама на светском тржишту, а други пут кад је потребно да се напуни домаћа каса онда се повећавају акцизе и за то плаћамо најскупљи бензин у окружењу. Инвестиције  у Србији су стале, расте број незапослених, незадовољни радници секу делове тела, а штрајкови чак и штрајкови  глађу су свуда по Србији. За то време власт припрема још једну шарену лажу, то је наравно ова расподела бесплатних деоница неприватизованих ЈП, а наравно да ова фаза за почетном расподелом ни она није готова. Ако томе додамо да се на улицама пребијају политички неистомишљеници, опозициони лидер, онда је свима у Србији потпуно јасно да су потребне промене. СНС је нова нада, модерна странка која има снагу и потенцијал, која има људе који су спремни да изврше те промене.
После сакупљања ових милион гласова за расписивање нових републичких избора ја сам уверен да власт неће моћи да игнорише захтеве својих грађана и да ће врло брзо избори бити расписани и да ћемо онда преузети сву одговорност за нову модернију, бољу и демократичнију Србију. Ја сам јако поносан што сам постао члан тог тима и поносан сам што ћу после следећих избора бити члан победничког тима, а верујте да сам то навикао и да то знам да радим. Хвала

Александар Вучић: Изволите ако имате неко питање за било кога од нас тројице ?

Новинар: Господине Кнежевићу да ли су стигле неке реакције незваничне, неформалне из ДС и да ли рачунате да ће део чланства из ДС кренути за вама?

Горан Кнежевић: Нису стигле никакве званичне информације, незваничнима се не бавим, приватно сам се чуо са доста људи који су чланови ДС и осталих странака. Уверен сам о чему су говорили и господин Вучић и господин Блажић да имамо велику подршку у Банату и да ћемо на следећим изборима убедљиво победити.

Александар Вучић: Изволите, још неко питање?

Новинар: Да ли вам смета политичка прошлост ваших садашњих политичких партнера господина Николића и Вучића?

Горан Кнежевић: Не знам о којој прошлости говорите?!

Новинар: О чланству у СРС.

Горан Кнежевић: Мало је далеко да се враћамо у деведесете године и мало је то можда непријатно у овој Србији, јер тешко ћете препознати неког из деведесетих година који је имао неку јединствену линију до сада. Као што сам рекао, ова нова странка ме је привукла јер су ме привукле њихове идеје и неколико ствари које се потпуно слажу са оном политиком за коју се ја залажем већ годинама. То је пре свега јединствена Србија, децентрализација локалних самоуправа, ЕУ, запошљавање, инвестиције, значи тиме ћемо се бавити, а прошлост остављам за собом и доста смо се у Србији делили на четнике и партизане, на издајнике и патриоте, мислим да је време да сви заједно земљу поведемо напред и завршимо посао за који нас је делегирао народ.

Новинар: Ви сте имали потпуно супротне ставове, идеје, борили сте се за другачије ствари!

Горан Кнежевић: Ја сам вам сад рекао неколико принципа које можете прочитати на сајту СНС са којима се ја слажем сто посто. То су ставови које ја заступам већ двадесет година и због чега сам и ушао у политику и имаћу сигурно прилике да у овом друштву наставим да спроводим те своје циљеве.

Новинар: Како се осећате сада  у новој политичкој странци, јер водите политичку  борбу са до јуче страначким колегама, мислим на ДС, какав је осећај?

Горан Кнежевић: Знате једну ствар, у животу се људи мењају, неко се разведе од супруге, неко напусти пријатеље, неко промени клупске боје, па то ништа није страшно. Зашто би у политици било страшно да неко ревидира свој став или да се прикључи некој другој политичкој странци, а ја овде нисам ревидирао ниједан свој став за који се залажем у потпуности. Уосталом, погледајте ево само кад већ идете толико у прошлост, сетите се само шта је господин Дачић изговорио пре неколико година о Америци, а јуче и прекјучеје седео тамо на молитвеном доручку и захваљивао се односно као ђачић је одговарао на питања како су Американци задовољни са политиком коју води Србија. Према томе мења се то.

Новинар: Да ли ће ваш будући ангажман да се одрази на судски процес против вас?

Горан Кнежевић: Ја сам врло искрено  разговарао са Томиславом Николићем и Александром Вучићем о мом политичком ангажовању. Значи, ја сам им скренуо пажњу да се води политички процес против мене и да то може у знатној мери да нанесе штету СНС. Са друге стране, они су мени такође скренули пажњу да постоји велика вероватноћа да ће мени ангажовање у СНС отежати само суђење и сам процес који се води пред Специјалним судом, тако да када смо све то оценили ми смо се договорили да наш ангажман може да се настави и да ми можемо заједно да радимо и да не сме да буде проблема у будућој сарадњи.

Александар Вучић: Ја бих ту додао једну ствар, да је господин Кнежевић желео да се додворава власти он би био у ДС-у и говорио све најлепше о њима, али управо је урадио све супротно.

Новинар: Да ли ваше страначке колеге, посланици учествују у раду нацрта о Сребреници?

Александар Вучић: Не, нико није добио, нити постоји нацрт. Има још неких ствари које се чекају, у наредна два дана би требало да неки почну да пишу нацрт. Надам се да ћемо га видети у форми нацрта а не у форми преговора. Ми бисмо желели да видимо прво нацрт.
Оно што нам је веома важно и на чему смо инсистирали и много ми је драго да сте питали господина Кнежевића шта мисли о нашој прошлости, а нисте питали нас шта мислимо о његовој, тако се човек много боље осећа. Али оно што је за нас веома важно и чиме се поносимо, то је да не буде сујете код људи и да не буде таштине већ да људи који су способни дођу на одређена места. Сасвим отворено вам кажем, оно што је за нас важно, руководство странке је опредељено да иде напред, да мењамо Србију, да мењамо и себе, да направимо такву ситуацију да сви, и они који не воле нас, да схвате да правимо озбиљан тим, да правимо победнички тим, али тим који неће угрозити никога, који неће спречавати другачије мишљење, који ће доносити инвестиције. Знате ли људи шта значи за Зрењанин 3500 радних места, локална самоуправа обезбедила, обезбедио Горан Кнежевић својим знањем и својом активношћу! Па ако ми такве људе презиремо, ако ми против таквих људи нешто имамо, онда је проблем у нама. А ми такве људе поштујемо и зато нема филозофије да ли се то неком свиђа или не, човек има резултат то вам је принцип одговорности о коме сам говорио безброј пута. Имаш лош резултат на изборима, ти људи који су били други неће више да воде те листе, јер за нас је успех кад смо први а не кад смо други, е тако ћемо да се понашамо и у реалном животу кад узмемо власт. Зато смо задовољни доласком Горана Кнежевића, уверени да ћемо заједно умети много тога да променимо и да направимо у Србији. Победити Банета Блажића и Горана Кннежевића у северном  и средњем  Банату то је немогућа мисија. Изволите ако имате још неко питање. Хвала вам што сте дошли на нашу конференцију.