Вести

Гујон: Срби су успели да сачувају част и образ

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон гостујући у "Главном дневнику" говорио је о лавовској борби председника Александра Вучића да Срби не буду стигматизовани као геноцидан народ и бахатом понашању Приштине на челу са Аљбином Куртијем.

Гујон је истакао да су Србија и председник Вучић дали инспирацију земљама које су се можда плашиле Запада, да се упусте у своје борбе.

"Цео свет је могао  да види да једна мала Србија по броју становника успела је да привуче две трећине човечанства да види да се свет мења. Огромна сила Западних земаља је први пут у УН-у доживела дебакл, а они ако то виде као победу, биће им то Пирова победа. Наш председник је показао да се свака борба мора водити и Срби су успели да сачувају част и образ за будуће генерације. Сад је председник на делу показао да се Срби не савијају и да ће се храброст Срба преносити на друге земље које се нису упустиле у те борбе. Пандорина кутија је отворена, а видимо бригу у БиХ која је била злоупотребљена, јер није било у интересу ни Бошњака да досипамо со на рану, јер је то болно како за Србе, тако и за њих. Већина народа у Црној Гори је била против резолуције као и против признања Косова, али нисам био изненађен политичком одлуком мада признајем као човек чије је порекло из Француске био сам јако разочаран", рекао је Гујон.

Гујон је додао да је Аљбин Курти са Албанцима који су око њега директно против сваке опције која заговара мир и сарадњу, истичући да је за сваку врсту дијалога потребно двоје.

"На Косову и Метохији само кроз дијалог можемо неке ствари да решимо, али за дијалог је потребно двоје, али Аљбин Курти и Албанци који су на власти су против сваке опције која је за мир и суживот. Срби на КиМ доживљавају правно и политичко насиље које је нажалост награђено разним уступцима према Приштини попут њеног прикључивања скупштини НАТО-а. Аљбин Курти се понаша као дериште које стално тражи више без да ишта испуњава, јер је за то награђен. Свету показују да их није брига за људска права и демократију. Прекршени су сви принципи и сва правила, Курти организује нерегуларне изборе где је на северу учествовало 3% грађана за своје градоначелнике, а тиме хоће да задржи скупштину са албанским одборницима која би онда бирала своје представнике и то се врти у круг. Међународна заједница је апеловала да се то промени, али пошто заправо подржава Косово у свему то се није десило", рекао је Гујон.

 

 

 

 

Извор: Информер