Вести

Хаос у држави обележио 2010.годину

 

Ми оцењујемо да је у 2010. години биланс Владе био негативан у скоро свим областима и да је хаос у држави заправо нешто што је обележило владу актуелног режима у 2010. години. То се односи, не само на економске показатеље који говоре о сталном паду стандарда грађана Србије, нпр. чињеница да је просечна зарада изражена у еврима у претходној години опала за готово 20 одсто или чињеница да ниједно обећање у области нфраструктуре није испуњено, већ и на чињеницу да политички мотивисана и пљачкашка реформа правосуђа у Србији доводи до процвата организованог криминала и корупције, насупрот прокламованих циљева који су управо обрнути. Претходну годину Влада је својим деловањем на међународном плану обележила и урушавањем угледа Србије и негативним резултатима по наше укупне интересе и 2010. годину актуелни режим крунисао је лажним развојним планом, којим се уместо одговорности за резултате своје политике и конкретних решења, Влада изругује грађанима, нудећи им само дуплирана неиспуњена  обећања из 2008. године. Српска напредна странка сматра да су промене неопходне, али не на реторичком нивоу и од стране оних због којих су промене неопходне, већ у суштинском смислу и ми ћемо већ, на самом почетку 2011. године предузети конкретне акције у борби за промене и за расписивање ванредних парламентарних избора.

 

Српка напредна странка оцењује да је у Србији на делу процват организованаог криминала и корупције, који је у великом делу последица катастрофалне и пљачкашке реформе правосуђа и одговорност за то сносе они који су аутори овакве неуспеле реформе. Ми сматрамо да најновијим предложеним изменама правосудних закона, режим покушава да избегне одговорност за катастрофалне резултате своје политике у области правосуђа. Овим изменама, без икаквог, макар и симболичког консултовања стручне јавности, и по хитном поступку уз прописивање њиховог ретроактивног важења и ступања на снагу сутрадан по објављивању, крши се Устав Србије и општеприхваћена правила међународног права, пошто се повређује Уставом утврђена надлежност Уставног суда да одлучи о правним лековима, по којима је поступак већ започео. Правило „ne bis in idem“ којим се омогућава Високом савету судства и  Државном већу тужилаца да одлучују о предметима у којима већ постоји његова одлука, затим повређује се право на ефективан правни лек и угрожава се начело забране ретроактивности закона. Такође, нетачно се приказује да се катастрофални резултати реформе правосуђа могу исправити новим, лошим законима. О бекству од одговорности сведочи и образложење дато уз већину предложених измена закона које је Влада упутила Народној скупштини у процедуру и ја ћу сада цитирати једно од образложења, образложење Закона о изменама закона о судијама. Цитирам: „Поступак избора судија извршен је на нетранспарентан начин, чиме је угрожено начело независности судија. Високи савет судства који је спровео овај поступак радио је у привременом саставу. Судијама није дата прилика да буду саслушани у току поступка, а нису им дата ни адекватна образложења за одлуке о престанку дужности.“ Ово је нешто што свако може да провери на сајту Народне скупштине. Српска напредна странка поставља питање ко ће у структурама извршне власти сносити одговорност за то што је реформа правосуђа изведена на начин која је овако оцењен, чак и у Владином законском предлогу. Сматрамо да је ово само још једна од илустрација зашто су у Србији неодложно и хитно потребне промене на свим нивоима.

Новинар: Рекли сте да ћете на почетку 2011. године спровести неке конкретне акције. О чему је реч?

Марко Ђурић: Српска напредна странка је заказала велики протест у Београду за 4.фебруар у 18 часова испред Народне скупштине. То је протест којим желимо да објединимо све оне који су за промене у Србији. Друга наша акција је прикупљање потписа за промену Устава којом желимо да смањимо прегломазну и прескупу републичку администрацију. Разуме се, ако би наша иницијатива била усвојена, то би аутоматски довело до ванреднх парламентарних избора. Све активности које спроводимо у склопу су наше борбе за политичке промене у Србији.

Хвала што сте дошли на конференцију и срећни празници.