Вести

Интерес грађана на првом месту

л Какав је план СНС за првих сто дана владе?
- То ће бити пројекти у којима ће грађани добијати, а политички привилеговане елите губити.

л Зна ли се већ како ће изгледати влада?
- Број ресора још није дефинисан, али ће будућа влада свакако бити мања и функционалнија од претходне. Врло је вероватно да ће имати 15 министарстава. Преговоре смо базирали пре свега на усклађивању програмских циљева политике наших странака.

л Да ли остаје формула - осам министарстава за СНС, пет за СПС и два за УРС?
- Када би математички посматрали однос броја посланика у парламенту онда би то била пропорција, али ми се нисмо држали математичких прорачуна већ смо акценат ставили на људе који су најстручнији. Такође смо разговарали о принципима које влада мора поштовати и критеријумима по којима ће радити.

л Да ли сте спремни да СПС-у дате све што траже - БИА, МУП, војска..
- Ниједно министарство неће бити приватни и лични феуд, а што се тиче СНС, увек смо спремни да разговарамо, али никада нећемо дозволити да будемо понижавани захтевима које не можемо да прихватимо.

л Никако да чујемо за које ресоре је СНС заинтересована?
- Нисмо се бавили поделом ресора, већ разговорима о томе шта влада треба да уради и шта може да учини како би грађанима било боље. Напредњаци су доста пажње посветили пољопривреди и енергетици, јер су то ресори у којима бисмо могли да дамо највећи допринос за Србију.

л Има ли истине да Александар Вучић неће бити министар?
- То је питање за господина Вучића и одлука је на њему.

л Коалициони споразум још није потписан, а међу будућим партнерима севају варнице. Како ћете каналисати неспоразуме?
- Не бавимо се медијским спекулацијама и препуцавањима. Напредњаке интересује како да озбиљно решавамо проблеме у земљи који су све већи и како да грађани живе боље.

л Ваш потенцијални коалициони партнер из УРС Саша Миленић сматра да би Томислав Николић требало да буде „у букагијама, јер је учествовао у распиривању националне мржње“?
- Без обзира што сам лично згрожен изјавом Миленића, уопште не желим да се бавим минорним личностима које ничим не помажу да грађани Србије живе боље.

л Могу ли такви људи да буду ваш поуздан коалициони партнер? Колико таква влада, која је у повоју раштимована, може да траје?
- Ми не правимо владу љубави, већ владу у којој ћемо моћи да урадимо нешто за грађане. Занима нас да допринесемо да буџетски дефицит и корупција у јавним предузећима буду мањи и то је основ прављења и постојања те владе. Што се тиче осталог, ми ћемо с нашим коалиционим партнерима настојати да успоставимо коректан однос, тако да свако ради оно што најбоље уме како би грађани имали користи.

л Вучић каже да неће дозволити да тајкуни праве владу и именују министре и да они који су сами себе промовисали по новинама као министри то неће и бити. Да ли је мислио на Борислава Пелевића и Владимира Цвијана?
- Пелевић никада није тврдио да ће бити министар. Чак је и два, три пута демантовао да ће бити министар одбране, што нажалост није спречило многе новине да наставе да пишу супротно. Господин Цвијан је такође демантовао на Главном одбору да је давао такве изјаве. Што се тиче оних који мисле да ће уз помоћ било ког тајкуна бити важни функционери СНС, преварили су се.

л Радикали вас доводе у везу с наводним тајкуном Ђорђем Ницовићем?
- Колико је СРС била у праву и радила за добробит грађана Србије показује њихов изборни резултат. Не желим да се бавим њиховим наводима.

л Када би требало да уследи наставак конститутивне седнице парламента и избор владе?
- Очекујемо да ће конститутивна седница Народне скупштине и нова Влада Србије бити најкасније до 24. јула. То је рок у којем можемо постићи договор.

л Да ли сте ви наследник Славице Ђукић Дејановић на месту председника парламента?
- О функцијама се у СНС апсолутно није разговарало. Реч је о медијској спекулацији.

Велика коалиција није реална

л Да ли сте опростили Дачићу и СПС издају из 2008? Верујете ли да тако нешто може да се понови?
- Ово је питање које пре свега погађа председника наше странке Александра Вучића. Иако је Вучић ту превару доживео лично, своју сујету ће оставити по страни у овој тешкој ситуацији у којој се налазе грађани Србије. Сигуран сам да му то не пада лако, али он је човек који интересе наше земље ставља испред својих осећања.

л Како време одмиче стиче се утисак да ће СНС ипак ући у коалицију са ДС?
- То заиста није реално.