Вести

Интернет цензура у Србији

Даље, по цензури, иде приватна новина  која је у приватном власништву, интернет портал дневних новина „Блиц“. Наиме, било је јако чудно да  једне приватне новине могу да уведу такав оштар вид апсолутне цензуре. Били смо веома упорни да сазнамо у којој мери ће се сасвим пристојни, сасвим нормални коментари где људи поздрављају Томислава Николића и желе да се солидаришу са њим, у којој мери ће бити цензурисани и чак од 75 коментара који су послати на одређене вести на Блицу чак је 71 цензурисан, побогу.  Док у исто време коментаре који су пролазили на вести о господину Томиславу Николићу и његовој борби , ево прочитаћу само неке јер ми је незгодно да их читам све: “Ако је одлучио да умре, немој да му сметамо“, „Ако је стварно штрајковао жеђу, до сада је мртав да мртвији не може бити“, „Да није можда нови Исус, зашто не тражи да га разапну ко човека“, „Умри Томиславе“. Такви коментари су по „Блицу“ сасвим нормални и пристојни и такви коментари пролазе на вестима, а коментари који никога не вређају, који се солидаришу са Томиславом Николићем и његовом борбом су цензурисани. Цензура на блицу иде до 95 посто.
Даље смо истраживали градску телевизију Студио Б, где апсолутно никакав коментар који се тиче критике власти ни подршке Томиславу Николићу није могао да прође. Тамо влада апсолутни мрак. Даље су веб странице „Политика“ и „Б92“, имају цензуру која није у овој мери, тамо је могуће и нешто рећи, али да кажемо да од послатих 20 коментара цензурисано је 10. Таква је нека ситуација и на „Политици“ и тамо стање није најсјајније,  али када се упореди са овим  интернет порталима релативно је добро. Хтео бих да закључим да једноставно опет земља која за себе  каже да је слободна , демократска, земља која каже да жели да буде чланица Европске уније не може себи да дозволи овакву медијску блокаду и овакву интернет цензуру. Препустио бих колеги Александру Јовичићу да каже коју реч.

Александар Јовичић: Хвала.  На основу чињеница које је изнео колега Марио Малетић можемо закључити да једноставно ниједан текст у Србији неће бити објављен уколико не одговара режиму који предводи Борис Тадић. Заправо Борис Тадић се понаша као да су медији његово лично власништво и то заправо показује слабост Демократске стрнке ако на тај начин мора да се бори да би одржали своје привилегије које уживају и да би сачували своје фотеље.  Омладина Српске напредне странке ће се борити свим демократским средствима да до промена у Србији дође и да се  овакве ствари више не дешавају. Ми желимо да грађани могу да чују и другу страну приче, а не само ону коју креира Борис Тадић и послушници него да људи виде где је заиста Србија. Ми не желимо овакву Србију у којој не можемо да кажемо како се осећам,о ми желимо Србију у којој ће свако моћи да каже како се осећа и да једноставно видимо у овој земљи перспективу на основу свега тога. Тако да желим да подсетим да ово мора престати и да ћемо се ми и даље борити и преко разних медија и желимо да се наш глас чује.

Марио Малетић: Само да напоменем, у будућем периоду ћемо свакако пратити ситуацију на интернету у Србији и ниво цензуре и о томе ћемо вас редовно извештавати. Ако има неко од вас питања ми смо спремни да одговоримо.

Новинар:  Ја не бих сад са тобом да улазим у полемику  шта је цензура, а шта није и то да ли се објављује нечији коментар на на неку вест или не, то свакако се не може назвати цензуром. Пратите интернет, Томислав Николић је све време прва вест на сајту б92, свих неколико дана . Постоји начин на који се стављају коментари на наш сајт, свако ко хоће да коментарише постоји процедура. Коментари се на сајту б92 модерирају и објављује се одмах. Сви коментари су објављени. Како ваши, како сви остали који такође имају право да коментаришу те вести. Има оних који подржавају Томислава Николића, али има и оних који не подржавају. Никако Демократска странка не утиче на то који ће коментар бити објављен.
Марио Малетић: То заиста није тачно, коментари које смо ми послали нису објављени, који су пристојни...
Новинар: Извини дечко, то што мислиш да је простор за коментаре огласни простор ваше странке
Марио Малетић: Не, не ја ћу да вам прочитам један коментар.... новинар се свађа..

Новинар: Постоје услови под којим се коментари стављају на сајт, тако да ово што ви причате нема смисла.
Марио Малетић: Немогуће је да се коментари који иду у подршку Томиславу Николићу, где се људи моле за његово здравље и дају му подршку, баш ти коментари не пролазе, а прође „само му фали још лудачка кошуља“. Ја ћу вам дати коментаре који нису прошли, који су послати, а нису прошли, који су сасвим пристојни.
Новинар: (прича у исто време кад и Марио): Постоје људи који и другачије мисле не улазећи у то да ли коментари на неку вест имају везе са цензуром.
Марио Малетић: Даћемо вам коментаре који су цензурисани.
Новинар: Читаву ситуацију везану за Томислава Николића је све време прва вест на сајту и то вама треба да буде важно, а не колико је ваших коментара објављено.
Марио Малетић: Не наших коментара, пустите и обичне људе да да кажу шта имају на ваше вести.
Новинар: Ми нисмо огласник ваше странке.
Марио Малетић: Наравно да нисте, али пустите обичне људе.
Александар Јовичић:  Ја се извињавам, очигледно је да може да се објави коментар Демократске странке коментар где се позива Томислав Николић да му треба лудачка кошуља или да „једноставно треба да оконча да умре“ или како су већ писали „Цркни“.   
Новинар: Са медијима то нема везе
Александар Јовичић: Али има везе са модераторима, онда претпостављам, поготово на Б92 који су инструментовани  од стране Демократске странке.
Новинар: Ви у свему видите теорију завере
Александар Јовичић: Ово су подаци, ово су чињенице. Шта ви кажете на то зашто се објављују овакви коментари. Ако ми један дан тестирамо и кажемо „Томо издржи“ и то се не објави, а може да се објави „Томо цркни“ то је онда безобразлук.
Новинар: Кажете да ни један коментар „Томо издржи“ није објављен?
Александар Јовичић:  Можда је један од 100 ових овде  који су другачији
Новинар: Све време проводим на сајту и мислим да то није тако. Тако да потпуно није у реду ово што радите
Марио Малетић: Имамо аргументе, имамо податке, можете да видите после конференције
Хвала вам што сте присуствовали конференцији и желим вам да проведете  лепо празнике.