Вести

Ивковић: Лидери Савеза за Србију поручују удрите по жени, лемајте је

Лидери Савеза за Србију омаловажавају, вређају и прете женама. Дају ветар у леђа насилницима, поручују: „Удрите по жени, лемајте је“, каже Биљана Поповић Ивковић.

Државни секретар МУП Биљана Поповић Ивковић сматра да су лидери опозиције у Србији инспиратори насиља над женама јер не прође ни дан да не посегну за увредом и понижавањем жена.

Шокантно је што не маре за одговорност коју имају у друштву и не размишљају какву поруку шаљу оваквим иступима, наводи Ивковић. Подсећа да је министар Небојша Стефановић као приоритет у раду МУП поставио борбу против насиља над женама и да су на том плану постигнути значајни помаци.

* Од 1. јуна 2017. примењује се Закон о спречавању насиља у породици. Какви су ефекти?

- Од тада су изречене 37.572 хитне мере, од чега је 20.388 продужено. То потврђује да је овај закон добар, а што је још важније, да се примењује и да је повећао поверење жена у институције које су се охрабриле да пријаве насилника. Чињеница је, међутим, да су у 2018. убијене 32 жене, од којих њих 26 никада није пријавило насиље у породици. То показује да морамо још да радимо у борби против насиља над женама, и то као друштво у целини. Морамо разумети да се неке од њих из мноштва разлога, почев од страха до осећаја срамоте, не одлуче да проговоре да трпе батине, али управо зато нико у Србији не сме затварати очи пред насиљем. Сви који имају сазнање о томе могу то анонимно пријавити полицији. Зато и апелујемо на чланове породице, комшије, пријатеље и све грађане - позовите, морамо помоћи жртвама. Сви имамо одговорност, свима нам је грађанска дужност да то пријавимо и не смемо ћутати.

* На челу сте Радне групе за борбу против насиља у породици, у којој су припадници Дирекције полиције који се баве проблематиком насиља у породици и представници организација „UN women“ и Женске платформе за развој Србије. Шта су резултати рада те групе?

- У МУП насиље над женама стављамо као приоритет нашег рада. Радимо један пилот-пројекат и ускоро ћемо имати наруквице за жене које пријаве насиље. То ће бити аларм да је жена у опасности. Наруквицама ће бити повезане са полицијским управама, како би у ситуацији када су угрожене могле брзо да сигнализирају на то, а полиција да реагује. То се примењује у Шпанији и дало је резултата.

* Закон би требало да спречи насиље над женама и децом пре него што до њега дође, онемогући насилника да буде уз жртву, али и да ојача угрожене. Ипак, чини се да је насиља све више?

- Истина је заправо да се о њему више говори. Раније се ћутало, сматрало се да је то приватна ствар жртве и насилника. Сада су се жене осмелиле, храбрије су, о чему говори и број изречених хитних мера. Ко зна колико смо живота спасли њиховим изрицањем. Нажалост, постоје звери које ништа не може спречити да дигну руку на своје најближе. У 12 случајева у овој години жене су убијене ножем, а у два случаја чекићем. Замислите те монструме који су у стању да на такве начине угасе живот жене.

* Како гледате на све чешћу употребу вулгарног, агресивног речника у јавном животу?

- Забринута сам. Шта мислите колики ветар у леђа осећају насилници који туку своје супруге, мајке, ћерке, девојке када свакодневно чују лидере Савеза за Србију како у јавности омаловажавају, вређају и прете женама. Пример им је Драган Ђилас, свима познат као бескрупулозни агресивац који себе не може да контролише и кога су чак и страначке колеге звале хијена због сличности с крволочном звери. О његовим обрачунавањима с тастом, вређању и омаловажавању сарадника, свима је већ све познато. Какву то поруку шаљу Жељко Веселиновић када прети премијерки да ће је силовати обдарени Афроамериканци, Вук Јеремић, који једну председницу Владе ове земље назива креатуром, Бошко Обрадовић, који се са својим саборцима песницама обрачунава с новинаркама, Сергеј Трифуновић, који председницу Скупштине назива фуксом... Какву то они поруку шаљу? Да ли разним кукавицама које туку своје најближе поручују: „Удрите по жени, лемајте је, вређајте, омаловажавајте их. Тако сте мушкарчине.“ И немој само да мисле да је једно њихово „извини“, по којем су одувек познати сви насилници, довољно, јер су одговорни за инспирисање насиља над женама. Заслепљени својом мржњом према Александру Вучићу и исфрустрирани својом немоћи да га победе на изборима, не либе се ни да сеју мржњу и нетрпељивост према женама, не размишљајући о последицама. Али Влада и СНС ће наставити да и даље промовишу толеранцију, мир, разумевање, љубав и да се оштро супротстављају сваком виду насиља одакле год да долази.

 

 

 

Извор: Курир