Вести

Ивковић: Србија је сигурна земља за све грађане

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић поручила је данас да полиција у сваком случају пријаве напада на новинаре поступа хитно и, по налогу тужилаштва, одмах предузима све неопходне мере како би се они који су починили неко кривично дело или прекршај у најкраћем могућем року пронашли и процесуирали.

Ивковић је на конференцији "Медијске слободе и ауторска права" коју је организовало Независно удружење новинара Србије, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а, нагласила да полиција поступа по свим пријавама, а да је на тужилаштву и судовима да у складу са законом установе да ли постоје елементи неког кривичног дела, прекршаја или се случај мора решити приватном тужбом.

"Сви заједно морамо радити на унапређењу медијске ситуације, као и безбедности новинара у Србији, јер су напади на новинаре недопустиви. Важно је да се осврнемо на случај паљења куће Милана Јовановића, као најдрастичнији пример напада у прошлој години. Морам да истакнем да је полиција у релативно кратком року пронашла и ухапсила осумњичене извршиоце, организатора, а прошле недеље, као што сте сви обавештени, због сумњи да су умешани у овај случај ухапшени су и један полицијски службеник и председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић", рекла је Поповић Ивковић.

Ивковић је нагласила да је држава више него јасно послала поруку да су овакви напади недопустиви и да постоји апсолутна одлучност да се одговорни најстроже казне и да Србија буде сигурна земља, како за новинаре, тако и све грађане.

"Иако су неки сумњали да ће бити пронађене особе које се сумњиче да су налогодавци овог дела, полиција и тужилаштво су показали ефикасност у решавању овог случаја", истакла је Поповић Ивковић.

Ивковић се осврнула и на податке НУНС-а о нападима и притисцима на новинаре, како за 2018. годину, тако и за претходне године.

"Анализирајући податке НУНС-а дошла сам до закључка да је безбедност новинара у Србији далеко повољнија него рецимо у периоду од 2008. до 2012. године. Званични подаци, који се могу пронаћи и на сајту НУНС-а, рецимо показују да је 2008. године било чак 144 напада на новинаре, од чега је забележено чак 69 физичких напада, 33 вербалних претњи, као и 25 притисака. Прошле године рецимо, на основу истих критеријума, имамо 7 физичких напада и 72 притиска. То значи да смо прошле године имали десет пута мање физичких напада на новинаре, него што је то био случај 2008. године", објаснила је Поповић Ивковић и истакла да притисци не представљају било какво кривично дело, те их стога није ни могуће процесуирати по службеној дужности.

Поповић Ивковић је подсетила и на речи некадашњег председника НУНС-а Вукашина Обрадовића када је својевремено представљао извештај о нападима на новинаре и када је рекао "у просеку сваког месеца у 2011. догодио се један физички напад на новинаре и упућена је једна претња угрожавања сигурности припадника професије, често и чланова њихових породица. Реакције надлежних органа не дају наду да ће се услови за неометан рад новинара поправити".

Ивковић се осврнула и на све чешће претње који стижу путем друштвених мрежа, јер је, како је рекла, очигледно повећано присуство грађана на Твитеру и Фејсбуку проузроковало и више пријава напада.

"Према евиденцији Одељења за високотехнолошки криминал МУП-а Србије, током прошле и почетком ове године имали смо 17 пријављених случајева претњи на друштвеним мрежама, а полиција је скоро половину решила. Тачније, у осам предмета ухапшени су осумњичени или су против њих, наравно по налогу тужилаштва, поднете кривичне пријаве", казала је Поповић Ивковић.

Државни секретар је подсетила да су Министарство унутрашњих послова и Републичко јавно тужилаштво пре више од две године са новинарским удружењима и асоцијацијама потписали Споразум о сарадњи и мерама подизања нивоа безбедности новинара.

"Захваљујући овом споразуму, између осталог, у МУП-у су формиране примарне и секундарне контакт тачке које су доступне новинарима 24 сата за пријаву било какве претње или напада. Знам да је било успона и падова у раду ове групе, али мислим да је због безбедности новинара у Србији добро што је Стална радна група за безбедност новинара наставила са радом после вишемесечног замрзавања статуса у групи појединих новинарских удружења и асоцијација", закључила је Поповић Ивковић.

 

 

Извор: Танјуг