Вести

Изађи из кризе - изабери промене

 

"Најзначајнија наша обавеза је да пронађемо решење и начин да земља изађе из кризе и зато ћемо користити знање људи, не само из СНС-а, већ и свих оних који имају другачије виђење економске будућности Србије", истакао је Вучић.

Он је поручио да СНС, када је у питању реализација тог циља, неће одлучивати партијски, већ у складу са интересима земље и грађана.

Члан Председништва СНС-а Јоргованка Табаковић рекла је да се економска ситуација у земљи мора сагледати као мозаик економских проблема и да је за опоравак привреде потребан мозаик економских решења.

Она је поручила да је за економски развој земље потребна активна улога државе, која треба да обезбеди социјалну сигурност, економска правила игре, заштиту од монопола, прерасподелу дохотка, као и бескомпромисна борба против мита и корупције на свим нивоима власти.

Табаковићева је рекла да се СНС залаже за иновирање стратегије привредног развоја Србије, која треба да буде заснована на развоју индустријске производње, јачању конкурентности привреде, унапређењу извозног сектора, умереној заштити домаћих произвођача, борби против монопола и развоју малих и средњих предузећа.

Она је је навела да јавна потрошња у Србији мора бити сведена на ниво примерен постојећем степену привредног развоја, а да у монетарној политици треба да буду примењена "нова правила игре", која ће повећати доступност кредита привреди и становништву.

Табаковићева је рекла да СНС сматра да су у Србији неопходне инвестиције у инфраструктуру, технолошку модернизацију индустрије, као и да је потребно доношење оптималне стратегије управљања спољним дугом и оживљавање села.

СНС се, према њеним речима, залаже и за формирање домаће развојне банке, свеобухватну фискалну реформу, засновану на пореским подстицајима примарне пољопривредне производње и индустријских грана.

Економиста Оскар Ковач рекао је да су повећање производње, запослености и повећање прихода домаћинстава циљеви које је потребно остварити у Србији, у оквиру економског развоја земље.

Он је поручио да се то првенствено може остварити кроз смањење јавне потрошње и повећање извоза и инвестиција.