Вести

Јоксимовић: Анализа процеса преговора и планови за додатно убрзање

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић председавала је састанком Савета координационог тела Владе Србије за процес приступања ЕУ, а том приликом је указала да је потребно додатно убрзати реформски процес из процеса европских интеграција, још боља координација и политички замајац у правцу спровођења активности и обавеза из свих преговарачких поглавља.

Састанак, којем је присуствовало 77 представника различитих институција, чланова преговарачких група, преговарачког тима и државних секретара, одржан је путем видео конференцијске везе, уз примену мера за заштиту здравља, а у околностима пандемије Ковид-19.

Јоксимовић је изнела анализу актуелног стања у процесу приступања Србије ЕУ, а пре свега најважнијих питања у вези са реализацијом Националног програма за усвајање правних тековина Унија.

Са члановима Савета разговарала је и сагледавала могућу примену нове методологије и њен кластерски приступ и како се он може рефлектовати на досадашњи напредак и вредновање отворених поглавља из појединих кластера.

Такође, разговарало се и о потреби да се фазе припреме акционих планова за испуњавање мерила за отварање преговора у појединим поглављима и припрема преговарачких позиција, усагласи са поделом преговарачких поглавља по кластерима и да рокови у усвајању пратећих законских и подзаконских аката буду у складу са динамиком остваривања Националног програма.

Национални програм би требало да садржи прецизне планове за усаглашавање законодавног оквира са правним тековинама ЕУ и испуњавање услова за њихово спровођење у пракси.

Заједнички је оцењено, да се правовремено разговара о томе, иако ЕК још увек није направила план за примену нове методологије.

Додаје се да су Србија и њене преговарачке структуре направиле анализу, усаглашене су оквирне смернице за будући период, како би Србија спремно дочекала почетак примене нове методологије.

С тим у вези, Јоксимовић је нагласила да је неопходно интензивирати испуњавање мерила за отварање преговарачких поглавља у кластерима, онде где та мерила постоје.

"Државне институције треба да благовремено планирају капацитете неопходне за ефикасно спровођење реформи, како би се и на тај начин побољшала динамика процеса приступања у наредном периоду", истакла је Јоксимовић.

Оцењено је и да Србија остаје чврсто посвећена и мотивисана у процесу приступања ЕУ и да су боља динамика и квалитет у спровођењу реформи међу кључним приоритетима у наредном периоду.

Како је нагласила Јоксимовић, Србија током председавања Немачке Саветом ЕУ треба да представи свој напредак на усвојеним ревидираним акционим плановима из области владавине права, попут акционих планова за поглавља 23 и 24, да бисмо до краја године могли да отворимо и нова поглавља.

Подсећа се да је тренутно спремно пет, а да су још три у финалној фази израде.

Јоксимовић је навела да се Влада на озбиљан начин бави реформском агендом и европским интеграцијама, а доказ тога је да је Србија препозната као најозбиљнији кандидат за чланство и једна од преводница тог процеса у региону.

"Посвећеност Владе економском напретку и развоју сарадње у региону високо цени и Европска комисија. Влада Србије никада није игнорисала препоруке својих европских партнера, већ је увек и са дужном пажњом поступала у складу са свим процедурама и препорукама, које су биле производ објективног сагледавања стања ствари", рекла је Јоксимовић.

Оценила је да су у овом тренутку додатни напори усмерени ка напретку у дијалогу Београда и Приштине, као веома осетљивом политичком процесу.

Савет координационог тела је највише тело координационе структуре Владе Републике Србије на којем се разматрају фазе у припремању и вођењу преговора о чланству у ЕУ, спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и сагледава позиција и реализација комплекснијих обавеза из процеса.

 

 

 

Извор: Танјуг