Вести

Јоксимовић: Берлин у Србији види важног кандидата за чланство

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да су јако корисни разговори, које је у Берлину имала у Министарству спољних послова, са министром Михаелом Ротом и посланицима Бундестага, показали да Немачка у Србији препознаје партнера и важног кандидата за чланство.

"Верујем да овакви сусрети и разговори, заинтересованост посланика и Рота показују да Немачка у Србији препознаје важног кандидата за чланство у Европску унију и важног партнера. Наравно да рачунају на нас, али и ми рачунамо на подршку Берлина у свим овим некада захтевним процесима", рекла је Јоксимовић.

Навела је да и наратив о Србији има бољи призвук и да све то говори да је сарадња двеју земаља позитивна и да су билатернални односи и политички и економски стабилно добри и да треба да их унапређујемо.

Јоксимовић је рекла да су разговори били јако корисни, да су посланици и министар Рот са којим је прошла све детаље реформског процеса, нове методологије свега онога што је Србија активно припремила и ради, били заинтересовани да све то чују, као и о успесима Србије током пандемије.

"У Берлину је владало велико интересовање посланичких група Бундестага и ЦДУ, ЦСУ и зелених и социјалдемократа и либерала. Сви су били заинтересовани да се сретну са мном као министром и виде све оно што је Србија урадила у време и пандемије и вакцинације и економске отпорности и наших планова у вези са реформама и процесом евроинтеграција", рекла је Јоксимовић и нагласила да је једна од тема био и наставак дијалога Београда и Приштине.

Kао врло важно оценила је то што Србија има активан однос и дијалог са Немачком и посланицима, јер свака важна одлука која се тиче и политике проширења мора да прође кроз Бундестаг.

Јоксимовић је навела да је нагласила да Београд очекује јасније сигнале да ли је политика проширења политика о којој се у Бриселу говори једним гласом.

"За нас је важно да видимо да је Европској унији стало до тога да процес опстане и настави да дође до циља - заокруживање европског простора у природним границама где и Србија и западни Балкан припадају", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је нагласила да је позитивно запажено прошло и све што је Србија радила по питању вакцинације, помоћи и солидарности коју је показала са регионом.

 

До краја недеље Европска комисија представља пресек владавине права у Србији

Јоксимовић је изјавила да би Европска комисија до краја недеље чланицама требало да представи пресек стања које је Србија постигла у области владавине права, и нагласила да, ако оцена буде позитивна, до краја године може очекивати отварање неког од кластера.

"Ако буде позитивне оцене владавине права могли бисмо да идемо на отварање кластера за које се интензивно спремамо и бићемо спремни", рекла је Јоксимовић током посете Берлину, где је разговарала са министром Михаелом Ротом и посланицима Бундестага на првом месту о евроинтеграцијама и бројним корацима које је Србија на том пољу предузела, али и другим темама као што су борба са пандемијом, процес вакцинације, помоћ региону, дијалог Београда и Приштине и "бројни" нон пејпер документи.

"Пренела сам им и очекивање Србије да се до краја јуна, до краја португалског председавања, одржи политичка међувладина конференција са Србијом где би разговарали о свим аспектима будућег процеса проширења, како Европска унија види проширење, шта се тачно очекује од Србије у кључним областима, а да ми представимо наш напредак, реформски процес и планове за стратешки важне реформске кораке", рекла је Јоксимовић.

Берлин, немачки посланици, министар Рот изузетно су заинтересовани за редован дијалог са Србијом, прате све шта се дешава и на пољу реформи и пандемије и ситуације на западном Балкану, навела је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да је саговорнике у Берлину упознала са чињеницом да је Београд спреман за дијалог, али да из Приштине стижу не превише охрабрујуће поруке, да Заједница српских општина није још формирана, као и да би све што је Београд имплементирао требало да буде вредновано на прави начин.

Јоксимовић је подсетила да је Србија спремна за добросуседску сарадњу, регионалну сарадњу, за истински процес и економске сарадње и дубљег процеса помирења... да испуњавамо све своје обавезе, али да се то очекује и од других.

 

 

Извор: Танјуг