Вести

Јоксимовић: Бољи амбијент за привлачење инвестиција

Србија је сада у фази очекивања да ће коначно отворити једно погавље, чиме ће на технички оперативнији начин почети преговори, рекла је министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и истакла да то не значи да смо суштински ближе ЕУ, али је важан сигнал да ЕУ подржава реформе које држава предузима.
 
Јоксимовић је истакла да Влада Србије реформе спроводи захваљујући подршци грађана и оне би требало да омогуће бољи живот, али је додала да је поред тога важно сварање бољег амбијента за привлачење домаћих и страних инвестиција.
Без тога, додала је, не можемо да опоравимо српску економију.
 
Говорећи о поглављу 35, које се односи на примену Бриселског споразума и дијалога Београда и Приштине и улози Немачке у томе, Јоксимовићева је подсетила да је Бундестаг донео прошле године декларацију у којој се наводи да то поглавље мора да буде отворено међу првима.
"Ми смо неке ствари одмах урадили, не чекајући да се формира влада у Приштини", казала је Јоксимовић гостујући на ТВ Пинку.
Истакла је да су то тешке ствари и да нису уопште популарне.
 
Далеко од од тога да смо презадовољни и да славимо велики допринос, рекла је и додала да је Београд показао да жели да се настави дијалог, јер је то начин да нашим људуима помогнемо и да заштитимо наше људе на Косову.
"Бриселски споразум је обавезујући за обе стране, поставило се очекивање да Београд треба да уради више, али и Приштина већ дуго нема владу и не спроводи своје обавезе из споразума и мислим да није фер да Србија буде зато закочена, а закочена је прилично", рекла је.
 
Не може, каже, да тврди да је то до краја и дефинитивна одлука, подсетивши да је делегација Србије била на разговорима у Берлину.
"Не могу да кажем да смо наишли на негативан одговор, имали смо разумевање и очкујемо став Немачке, али не бих рекла да је апслутно спремна да закочи, и добре поруке постоје", навела је.
 
Да би се остварили конретни резултати у процесу европских интеграција и бољи животни стандард за грађане требало би да прође минимум годину или две дана, оценила је она.
"Бољи живот не може преко ноћи и сам процес европских интеграција показује да реформе трају дуго, али да бисмо остварили резултат мора да прође минимум годину или две дана и бољи живот не може да дође преко ноћи, рекла је.
 
Подсетила је да је план да се законодавство Србије усагласи са стандардима ЕУ до краја 2018 године, али да је важно да она почну да се примењују.
 
Србија предузима свеоухватне и тешке мере како се не би догодило да, као неке друге земље, у ЕУ уђемо неприпремљени, рекла је Јоксимовић.
"Све су то свеобухватне и тешке мере, сам процес уласка у ЕУ посебно након искуства које ЕУ има са земљама које су у међувремену због политицки одлуке постале чланице ЕУ, а ушле су неприпремљене, сада нама отежава пут јер плаћамо цену грешака ЕУ јер су оне биле земље које нису биле спремне", рекла је Јоксимовић.
 
Она је казала да Србији није циљ да у ЕУ уђе неприпремљена и да грађани од тога имају више штете него користи и да није циљ да јуримо за роковима.
"Било би добро да идемо што брже, али нико не јури за роковима, јуримо за уређенијом државом и за бољим животом", рекла је Јоксимовић и додала да је завршен процес експланаторног и билатералног скрининга за 19 поглавља, а за девет поглавља завршен експланаторни скриниг.
 
За Србију је, казала је, важо да до краја године отвори поглавље 32, које се односи на финансијску контролу, контролу трошења јавних средстава.
"То је јако важно с обзиром на то да ЕУ инсистира на економском критеријуму, поред политичких, владавина права, правосуђе", казала је она и додала да је Србија завршила преговарачку позицију и да се сада чека да ЕК заврши своју.
 
Коментаришући став хрватског министра правосуђа Орсат Миљенића да би Србија требало да се условљава билатералним питањима, Јоксимовић је одговорила да то није добра пракса, али да је то правно могуће јер је било у ЕУ примера таквих врста блокада.
 
Она је указала да и Хрватска има одређена нерешења питања која је одавно требала да реши.
"Ми радимо све у правцу регионалне сарадње, покушавамо да дођемо до бољих односа и модела сарадње у региону, а не нешто што може да нам погорша односе", указала је Јоксимовић.