Вести

Јоксимовић: Бугарска важан партнер Србије у наставку процеса Европских интеграција

Министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић састала се са делегацијом Одбора Скупштине Бугарске за европске послове и контролу европских фондова. 

Разговарали су о приступању Србије Европској унији и сарадњи две државе у том процесу, реформама које се спроводе, билатералним односима о другим актуелним темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на помоћи и подршци коју нам Бугарска пружа у процесу приступања ЕУ. Посебно је то, према њеним речима, битно у контексту чињенице да је проширење један од приоритета које је Бугарска поставила током председавања Саветом ЕУ, у првој половини текуће године.

Министарка европских интеграција нагласила је да је Србија у потпуности спремна за отварање 5 поглавља: 33 - финансијске и буџетске одредбе, 9 - финансијске услуге, 13 - рибарство, 18 - статистика и 17 - економска и монетарна унија. 

Очекује да ћемо током бугарског председавања Саветом ЕУ отворити значајнији пакет поглавља. 

Стратегија проширења ЕУ је пре свега велико охрабрење, али и снажан подстицај који потврђује да се на Србију, као кандидата за чланство у ЕУ озбиљно рачуна, истакла је министарка Јоксимовић. 

Оценила је и да је Стратегија снажан политички сигнал и признање за државу и њене грађане због резултата реформи које се спроводе. 

Министарка европских интеграција информисала је бугарске парламентарце о недавним дешавањима на Косову и Метохији. 

Подвукла је да је Србија опредељена за мир и дијалог и апострофирала значај и потребу активнијег и одговорнијег укључивања ЕУ, као гаранта договореног у Бриселском споразуму.

Очекујемо да ЕУ покаже да је способна да ствари назове правим именом и адекватно реагује, прецизирала је Јоксимовић и оценила и да је Приштина, кроз циљано хапшење Марка Ђурића, показала већи капацитет за насиље него за дијалог и споразумевање, иначе основне вредности на којима почива ЕУ. 

Јоксимовић и Вигенин акцентовали су значај прекограничне сарадње, која је у функцији повезивања две државе и посебно грађана који живе се обе стране границе.

Констатовали су и да је квалитет билатералних односа висок, али и да има простора за њихово интензивирање.

 

 

 

Извор: Танјуг