Вести

Јоксимовић: Чешка важан партнер Србије на путу у ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са помоћником министра спољних послова Чешке, задуженим за европска питања Алешом Хмеларжом о приступању Србије Европској унији, као и о билатералним односима и ситуацији у региону.

"Посебно охрабрење за Србију представља чињеница да је Чешка уважила реформске напоре наше Владе и подржала бржу динамику приступних преговара на недавно одржаној Међувладиној конференцији са Европском унијом. Такав став наших чешких партнера, као и веома добри политички и економски односи двеју земаља залог су чвршћег повезивања и са самом Европском унијом“, истакла је Јоксимовић.

Саговорника је информисала о резултатима Владе у достизању мерила за даљи наставак преговора, како у области владавине права, тако и у кластерима 3 и 4, који обухватају инклузивни раст и конкурентност и зелену агенду, дигитализацију и одрживу повезаност.

"Очекујем да наши европски партнери током године додатно и конкретно уваже оно што је нова Влада постигла, а пре свега нашу високу политичку одговорност и решеност да убрзамо напредак и због ступања у чланство Европске уније, али пре свега због бољитка грађана Србије“, нагласила је Јоксимовић.

Јоксимовић и Хмеларж посебно су размотрили иницијативу министара надлежних за европске послове Аустрије, Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке упућену највишим званичницима Европске уније о укључивању Западног Балкана у расправу током Конференције о будућности Европе.

Јоксимовић је нагласила да је за Србију и за регион веома охрабрујуће да нас државе чланице Европске уније виде као партнера у обликовању нове европске стварности, с обзиром на чињеницу да ће будући правци развоја Европске уније имати директан утицај на генерације које долазе.

"Став исказан у тој иницијативи да садашње и будуће државе чланице треба да заједнички раде на дефинисању европске будућности разумемо и као важну подршку проширењу Европске уније", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је захвалила Чешкој на досадашњој подршци нашој земљи у процесу европске интеграције.

 

 

 

Извор: Танјуг