Вести

Јоксимовић: Дата је сагласност за преговарачку позицију

Министарка Јадранка Јоксимовић, задужена у влади Србије за европске интеграције, потврдила је да је у Бриселу дата сагласност за преговарачку позицију за поглавље 26, оценила да ће Србија бити спремна за отварање три поглавља на првој следећој међувладиној конференцији, али и истакла да је важно да ми радимо наш део посла, у интересу грађана и привреде Србије.

"На ЦОЕЛА ( Комитет за проширење) састанку је данас дата сагласност за преговарачку позицију за поглавље 26, а очекујем да до краја ове недеље буде и на ЦОРЕПЕРУ ( Комитет сталних представника)", прецизирала је Јоксимовић.

Министарка је подсетила да се на ЦОРЕПЕР-у усваја заједничка преговарачка позиција, а на међувладиној конференцији Србије и ЕУ, чији се датум договара накнадно, поглавље се и отвара.

"Међувладину конференцију очекујемо крајем фебруара или у марту", рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да смо Европској комисији послали и преговарачке позиције за поглавља 20 ( индустријска политика и предузетништво) и 29 ( царинска унија), која је данас усвојена и на Одбору за финансије у Скупштини Србије.

"Ми ћемо бити спремни за отварање ова три поглавља на првој међувладиној конференцији, али, поучени искуством, опрезни смо са најавама", истиче Јоксимовић.

"Важно је да ми наш део посла радимо, јер су реформе и стандарди у овим поглављима важни за грађане и привреду Србије", закључила је министарка Јоксимовић.

 

 

 

извор: Танјуг