Вести

Јоксимовић: Делегација СНС на 31. конгресу ЦДУ у Хамбургу

Делегација Српске напредне странке (СНС) предвођена интернационалним секретаром СНС и министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић учествовала је на 31. страначком конгресу Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) који је одржан у Хамбургу.

Током тродневног конгреса, Јоксимовић је одржала низ билатералних сусрета са представницима ЦДУ, члановима немачког Бундестага, представницима ЕПП, као и са посланицима Европског парламента које је известила о једностраним потезима Приштине учињеним у претходном периоду, актуелној политичкој ситуацији у Србији и региону, али и чврстој опредељености Србије да промовише мирна, одржива решења и нашој посвећености спровођењу дугорочних реформи на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

У разговору са чланом председништва ЦДУ, потпредседником ЕПП, председавајућим Спољнополитичког комитета ЕП (АФЕТ) и известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером, истакнута је снажна страначка сарадња СНС и ЦДУ којој су пре свега допринели председник Вучић и канцеларка Меркел, као и добри билатерални односи двеју држава с нагласком да Немачка остаје важан стратешки - пре свега економски и политички партнер Србије. Мекалистер је истакао да Немачка наставља с подршком процеса европских интеграција Србије, и честитао Србији на свеобухватном напретку, што ће бити валоризовано и кроз отварање два нова поглавља у преговорима са ЕУ на међувладиној конференцији која ће у понедељак бити одржана у Бриселу. Такође, у разговору с послаником немачког Бундестага Петером Бајером констатован је постигнути напредак у реформама, стабилан макроекономски амбијент, као и да се Србија, кроз залагање за стабилност у региону, показала као озбиљан кандидат за чланство у ЕУ.

Јоксимовић је информисала Мекалистера и Бајера о актуелној ситуацији у региону, посебно о једностраним потезима Приштине који су у супротности са регионалним економским аранжманима и регионалном сарадњом, који не доприносе дијалогу Београда и Приштине и који подривају стабилност у региону.

Јоксимовић се састала и са генералним секретаром ЕПП Антониом Лопезом, интернационалним секретаром ЦДУ Бертилом Венгером, интернационалним секретаром шпанске Народне странке Х. Р. Гарсијом Ернандезом, председником Партије демократског прогреса Браниславом Бореновићем, са којима је разговарала и о унапређењу сарадње између СНС и других странака из групације ЕПП. Такође, наглашено је да је владајућа СНС  у међународним круговима препозната као странка с одговорном унутрашњом, регионалном и међународном политиком.

Највећа и најутицајнија немачка политичка странка десног центра ЦДУ, одржала је конгрес који ће ући у страначку историју као конгрес на коме се након 18 година проведених на челу ЦДУ немачка канцеларка Ангела Меркел повукла с те позиције, а за новог лидера ЦДУ изабрана је Анегрет Крамп-Каренбауер.