Вести

Јоксимовић: Добри билатерални односи и подршка ЕУ интеграцији

Европски пут Србије, ситуација у региону и развој билатералних односа били су тема  разговора министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић са новоименованим амбасадором Бугарске Петком Дојковом.

Јоксимовић је посебно истакла значај развијених пријатељских односа са Бугарском за укупни напредак и стабилност Западног Балкана.

"Србија и надаље рачуна на подршку Софије у процесу европске интеграције наше земље, посебно у тренутку када су прихваћена начела нове методологије проширења која треба да допринесу кредибилитету, динамици и ефикасности самих преговора", рекла је  Јоксимовић. Јоксимовић је истакла да се Србија активно припрема за наставак преговора како у погледу реформи из области владавине права тако и за кластере 3 - Инклузивни раст и конкурентност и 4 - Зелени договор, дигитализација и инфраструктурно повезивање.

Нагласила је да би први важан корак наставка реформисаног приступног процеса било одржавање политичке међувладине конференције на високом нивоу до краја јуна тј. португалског председавања Саветом Европске уније.

Саговорници су се сагласили да су билатерални односи две земље знатно унапређени и политички и економски и да их треба неговати и оснаживати.

Оваква сарадња допринеће развоју обе земље посебно у области конкурентности привреда, туризма, заштите животне средине.

Саговорници су закључили да ће додатна подршка Европске уније кроз Економски и инвестициони план за Западни Балкан омогућити да се државе кандидати и потенцијални кандидати за чланство у Унији брже изборе са економским последицама пандемије Kовид-19.

Та подршка допринеће и да се приближе стандардима Европске уније у погледу друштвеног и економског развоја.

 

 

 

Извор: Танјуг