Вести

Јоксимовић: Европа разуме наш однос према Москви

Министарка без портфеља задужена за ЕУ Јадранка Јоксимовић: Преговори са ЕУ почињу у октобру, не очекујем нове услове око КиМ. Не можемо да занемаримо драгоцену подршку Руса. Имамо добру прилику да преузмемо иницијативу у спровођењу реформи, које су кључне за отварање најважнијих поглавља. Једно од њих је поглавље 32, које се односи на финансијску контролу, што се поклапа са окосницом рада нове владе - ефикаснијем функционисањем и контролом трошења буџетских средстава, без чега нема успешне борбе против корупције. Очекивали смо да ћемо то поглавање отворити раније, али ће се, из техничних разлога, то највероватније десити у октобру. Овакву прогнозу у интервјуу за „Новости“ даје Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за ЕУ.

 

* Из Брисела стижу другачије поруке - да ће отварање кључних поглавља 23 и 24 тешко почети пре 2015?

- Иако се често може чути опрезан коментар да је то превише оптимистично, чинимо све да до краја године, иако то не зависи искључиво од нас, буду отворена поглавља 23 и 24, која сублимирају суштину владавине права. Да би се тај циљ остварио, морамо да интензивирамо реформу правосуђа, полиције, сређивање стања у медијима, уз јачање мањинских и људских права, борбу против корупције и организованог криминала.

 

* Када би могло да буде отворено поглавље 35, које обухвата и питање нормализације односа са Приштином и шта ће тачно обухватити?

- Поглавље 35 је специфично, али је за нас важно да се бројна техничка питања могу решавати кроз признату и договорену форму бриселског дијалога. За то поглавље смо управо у фази одговора на други круг питања и очекујем да ћемо након тога добити извештај са скрининга.

 

* Хоће ли Србија морати да призна независност КиМ пре чланства у ЕУ?

- Београд је у досадашњем току преговора показао озбиљност и спремност да дијалогом дођемо до одрживих решења. Опредељени смо за наставак дијалога и сматрам да нема потребе за новим условима. Став Србије је јасан - нећемо признати једнострано проглашену независност Косова.

 

* Да ли ће одбијање Београда да следи политику ЕУ и уведе санкције Русији због дешавања у Украјини успорити наш европски пут?

- Србија је кандидат за чланство у ЕУ, и то носи извесна права и обавезе. Иако постоји висок степен сагласја у европској спољној политици, ни она до краја није подударна међу свим земљама чланицама. Србија апсолутно поштује територијални интегритет као принцип међународних односа. Истовремено, не можемо да занемаримо, ниједног тренутка, за нас драгоцену политичку подршку и економску важност и значај Русије. Верујем да ЕУ разуме специфичности наших односа, и да се то неће рефлектовати на наше евроинтеграционе процесе.

 

* Хоће ли ускоро бити до краја формиран наш преговарачки тим са ЕУ, колико чланова ће имати?

- Формирање тима је приоритет и очекујем да његов састав буде предмет консултација на седници Владе у наредном периоду. Инсистираћу да експертски критеријум буде доминантан.

 

Извор: Новости / Д.Милинковић