Вести

Јоксимовић: Европске интеграције су посао за цело друштво

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да су европске интеграције посао за цело друштво, али да је улога локалних самоуправа у том процесу јако важна, јер на локалном нивоу грађани највише осећају позитивне стране реформи.

Она је на 46. седници скупштине Сталне конференције градова и општина навела да је кључна реч у процесу интеграција координација националног нивоа и локала, те да је пуна укљученост локалне самоуправе у складу са новим приступом кохезивној политици који се гаји у ЕУ, а чији је мото "Европа ближе грађанима".

"То се подудара са оним што ми желимо, а то је да процес европских интеграција буде процес развоја целе Србије", рекла је Јоксимовић и додала да локалне самоуправе не чекају инструкције централне власти, већ да сами делотворно примењују и спроводе нове стандарде и законе.

Она је истакла значај активне комуникације националног нивоа власти са локалом, како би се и од њих добила анализа потреба и стања, али и да локал добије информацију о могућностима.

Како каже, то је најпрактичнији могући модел сарадње чије ефекте грађани директно осећају и виде.

Јоксимовић подвлачи да је процес интергација процес усвајања нових стандарда, а затим и њихова имплементација, односно делотворно спровођење.

Процес интеграција и реформи је процес који се не завршава чланством, објашњава она, и истиче да је то процес сталног кретања.

Грађани земаља кандидата, као и грађани земаља чланица неће увек бити сто посто сигурни да ли је бити део ЕУ - иако је она још увек најбоље место за живот и рад, најбоље решење, каже она, али је зато важно "заједничко деловање и гледање у правцу истог циља".

"Дилему грађана чланица ЕУ данас изазива питање преношења надлежности са националних држава на институције ЕУ, ту је важна координација и заједничко гледање ка истом циљу, то је јако важно да сви разумемо", навела је она.

Она је додала да садашња власт никада није реформе које спроводи, а које су често биле тешке и непопуларне, правдала захтевима из Брисела, те да је тако избегнуто стварање негативне перцепције ЕУ и процеса придруживања код људи.

Министар каже да је у овој фази за Србију важно да учини све како би грађани и локалне самоуправе користили новац из фондова ЕУ, а избегли некада напотребна задуживања.

"Имплементација је посао за цело друштво, то се не дели на локални и национални ниво подвукла је Јоксимовић. Додала је да смо ми, када је у питању коришћење средстава из предприступних фондова бољи од свих у региону", подвукла је она.

Процес интеграција није "почео јуче", и често условљен објективним околностима унутар саме ЕУ.

"Мислим да је наш темпо солидан. Постоје наравно области попут заштите животне средине које су захтевне, временски и капацитетима, али најзначајнији је тимски рад и овом приликом тражим од градоначелника и представника локалних самоуправа да на активан начин спроводе политику ЕИ која је наш национални спољно политички приоритет, а што је у најбољем интересу грађана, закључила је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг