Вести

Jоксимовић и Билчик о реформама и приступном процесу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком о актуелним реформским активностима Владе Србије у процесу европских интеграција.

Јоксимовић је информисала саговорника о бројним корацима које Србија предузима у приступном процесу.

"У складу са захтевима нове методологије, Влада Србије је знатно интензивирала спровођење реформи које су неопходне за достизање критеријума из кластера 3-Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4-Зелена агенда, дигитализација и инфраструктурно повезивање", рекла је Јоксимовић.

Посебно је нагласила да је снажније политичко вођење процеса и одговорност за примену усвојеног резултирало тиме да је Србија, осим раније спремних области за преговоре, Европској комисији послала преговарачке позиције из кластера 3 за још два поглавља, 19-социјална политика и запошљавање и 10-информационо друштво и медији.

Пренела је да убрзано радимо и на завршетку преговарачке позиције за поглавље 16-опорезивање, којим бисмо заокружили у потпуности критеријуме из свих поглавља у оквиру кластера 3-Конкурентност и инклузивни раст.

"Очекујемо да Европска комисија ускоро у свом шестомесечном неформалном пресеку стања о владавини права у Србији позитивно оцени наш ангажман и резултате у области владавине права, важних корака предузетих у погледу уставне реформе, медијске стратегије, међустраначког дијалога", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић очекује и да се до краја јуна, у складу са принципима нове методологије током португалског председавања, одржи политичка међувладина конференција на којој би се на највишем политичком нивоу са Европском комисијом и са државама чланицама размотрило како Европска унија види даље спровођење своје политике проширења, шта се од Србије очекује у кључним областима, а да Србија представи своје резултате, као и планове за стратешки важне реформске кораке.

 

 

 

Извор: Танјуг