Вести

Јоксимовић: Исход дијалога важан за поглавље 35

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић истакла је да је исход дијалога Београда и Приштине у Бриселу важан како би Европска комисија дала препоруку за отварање првог поглавља у процесу приступања Србије ЕУ.

Како је Јоксимовић рекла за "Данас", Европска комисија је чекала исход рунде разговора премијера Србије и Косова, Александра Вучића и Исе Мустафе, јер је од тога зависило да ли ће дати препоруку за отварање поглавља 35 - поглавља о Косову.

"Наравно да је важан исход разговора у Бриселу за то да ли ће Европска комисија у извештају са скрининга за поглавље 35 дати препоруку за отварање овог поглавља", истакла је Јоксимовић.

Према њеним речима, нацрт извештаја са скрининга 35 је припремљен, а чекали су се резултати рунде дијалога у Бриселу.

"Резултат разговора условљава наше очекивање да ће извештај са заједничком преговарачком позицијом Европске уније бити у најбржем могућем року достављен на расправу у ЦОЕЛА, које представља надлежно тело у ЕУ", напоменула је Јоксимовић.

Упитана да ли су надлежна министарства завршила план за избеглице, што је ЕУ накнадно тражила од Србије као обавезу у склопу оперативног плана за поглавље 24 (питања слободе и људских права), Јадранка Јоксимовић је истакла да ће посао бити правовремено окончан. 

"До краја ове недеље би требало да Комесаријат заврши оперативни план и да га пошаље Европској комисији", најавила је Јоксимовић.

У Бриселу су синоћ потписани споразуми о Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и мосту на Ибру у Косовској Митровици, а после потписивања премијер Александар Вучић оценио је да је тиме отворен европски пут Србије и отварање поглавља.

Европски савет састаје се на свака три месеца, а наредни састанак је у септембру, што је прилика да се донесе одлука о сазивању Међувладине конференције и отварању поглавља.

 

Јоксимовић: План за избеглице до краја недеље

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је да ће оперативни план за избеглице, који припрема Комесаријат за избеглице и миграције, бити готов до краја седмице и прослеђен Европској комисији.

"Политика миграција и азила налази се у поглављу 24. Мерило за отварање овог поглавља је акциони план, што смо и учинили. У међувремену је ескалирао проблем са миграцијама, па нас је ЕК замолила да припремимо оперативни план за миграције, који садржи ургентне потребе за суочавање са овим проблемом. Тај план припрема Комесаријат за избеглице и миграције и биће готов до краја недеље када ће бити прослеђен ЕК", рекла је Јоксимовић за "Новости".

Министарка је рекла да Србија показује капацитете за суочавање са изазовом који потреса највећи део европског континента, оцењујући и да је питање миграција врло комплексно да би се третирало као питање техничке или процедуралне природе.

"Решавање проблема захтева хуманитарно и политичко деловање у коме сви заједно треба да покажемо јединство, заједнички приступ и одговорност", сматра Јоксимовић која је додала да је то била и једна од тема њеног састанка са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом.

Она је прецизирала да је на састанку разговарано о модалитетима помоћи ЕУ и разматрани начини за аплицирање за средства за мигранте.

"Већ смо показали одговорност за решавање овог проблема што је и амбасаор Девенпорт потврдио изневши став да је ЕУ импресионирана организацијом прихвата илегалних имиграната од стране Владе и надлежних служби наше земље", рекла је Јоксимовић додајући да очекује још конкретнију помоћ ЕУ посебно у финансијском погледу.

Јоксимовић и Девенпорт оценили су јуче да велики прилив миграната у Европу и Србију, као транзитну земљу, потврђује став о неопходности заједничког приступа у решавању овог проблема.

Јоксимовић и Девенпорт су се сагласили да је важно да Србија дефинише начине за решавање овог проблема и шта све може да уради уз помоћу ЕУ, саопштено је из кабинета министарке.