Вести

Јоксимовић: Јачање позиција пред отварање првих ЕУ поглавља

Влада Србије је започела процес тешких и опсежних економских и друштвених реформи, не због Европске уније, већ због жеље да за годину-две суштински побољшамо амбијент за живот и рад наших грађана, да привучемо нове инвестиције и уредимо државу. То није лак посао, и зато са пуно кредибилитета и права очекујемо од Уније да то препозна и ускоро да сигнал за отварање првог поглавља. То би показало и опредељење ЕУ да напредак у процесу европских интеграција сваке државе зависи искључиво од појединачних напора и резултата земље кандидата, каже за „Дневник“ министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

* Утисак је да у циљу убрзања процеса европских интеграција појачавате билатералне активности?

– У процесу преговора, поред Брисела, који је централно место „збивања“, од велике су важности стални и интензивни сусрети са земљама чланицама. Након званичних посета Бечу и Берлину, као и сусрета са званичницима Лондона, од понедељка сам у дводневној посети Риму, а крајем месеца у Паризу. Заиста могу да кажем да све поруке које сам чула, говоре да је европски пут Србије неспоран. Зато очекујемо да се то мишљење и конкретизује у најскорије време, отварањем поглавља у наредна 2 до 3 месеца.

* Посета долази у тренутку када Србија покушава да отпочне с отварањем првих преговарачких поглавља и то у шестомесечном периоду председавања Италије Европском унијом?

– Италија нам даје снажну подршку у евроинтеграцијама, и то не само декларативну, већ и  политичку и стручну. Италија је један од веома важних развојних партнера Србије. Пројектна подршка се остварује у значајним секторима као што су пољопривреда, образовање, енергетика, животна средина, здравство... Италија је међу првима по висини инвестиција у Србији, и један од два најзначајнија трговинска партнера Србије. Солидарност Владе Италије са грађанима Србије није изостала ни током мајских поплава. Зато је важно да за време италијанског  председавања покажемо колико ценимо такав став, и додатно појаснимо наше позиције.

* Како оцењујете посету француског премијера?

– Мислим да и наш премијер Вучић и француски премијер Валс имају сличну концепцију промоције економске дипломатије као „возача“ савремених међународних односа. Недавна посета Паризу премијера Вучића, као и ова посета француског премијера Београду, што је прва посета француског државника највишег ранга Србији после 13 година, отварају једну нову, велику перспективу развоја економских односа између Србије и Француске. Добри политички односи би требало да буду праћени и снажном економском сарадњом.

Ту има пуно простора за унапређење, и зато је премијер Валс и дошао са делегацијом од 35 представника великих француских компанија. Исто тако, треба истаћи значај француске подршке Србији у процесу евроинтеграција, јер је Француска једна од земаља ЕУ која подржава идеју да Србија до краја године отвори прва поглавља у преговорима о пуноправном чланству. 

Наравно да ће економске платформе договорене на састанку два премијера овде у Београду свакако да ојачају позиције Србије и када је у питању област европских интеграција. Као резултат одличних односа двеју држава је и посета делегације Србије, коју је предводим Паризу крајем месеца, а која ће имати политичке састанке на највишем министрском нивоу.

 

Извор: "Дневник" / Драган Миливојевић