Вести

Јоксимовић: Јачати капацитете на свим нивоима

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија треба да искористи фазу статуса кандидата за чланство у ЕУ за јачање својих капацитета на сваком нивоу, од републичког до локалне самоуправе.

Она је нагласила да је неопходно одговорно коришћење средства из претприступних фондова, уз напомену да Србија сада из тих фондова има на располагању око 200 милиона евра годишње, а да ће, када постане чланица ЕУ, та средства бити скоро шест пута већа. 

Јоксимовић је на Форуму “Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе” подсетила да Србија из претприступних фондова од 2014. до 2020. године на распологању има 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи, односно око 200 милиона евра на годишњем нивоу, и истакла да је важно да локалне самоуправе подигну своје капацитете како би биле спремне да припреме и спроведу пројекте који ће се финансирати из тих фондова.

"Од централне власти, преко покрајине до локалних самоуправа, сви морамо да водимо рачуна о коришћењу фондова", рекла је Јоксимовић и додала да не треба изгубити из вида чињеницу да је ЕУ најважнији партнер земљи кандидату, не само као модел којем се тежи већ и кроз директну и конкретну финансијску и сваку другу помоћ.

Истичући да ће фондови које ће Србија имати на располагању кад уђе у ЕУ бити и до пет, шест пута већи, Јоксимовић је рекла да ја важно да Србија покаже да има капацитете и да уме да користи средства из ИПА фондова и да покаже да сви који су укључени у процес ЕУ интеграција – и локалне самоуправе, и покрајина и централни ниво, спремни да буду носиоци промене система у правцу постизања стандарда ЕУ.

"Није све само висока политка, суштина процеса европских интеграција је постизање критеријума и јачање наших капацитета да постанемо уређено друштво", рекла је Јоксимовић.

Она је навела и да локалне самоуправе треба да се припреме и за аплицирање и коришћење фондова ЕУ за пољопривреду, из којих ће Србији следеће године бити доступно 10 милиона евра.

Јоксимовић је истакла да се 70 одсто прописа које ће Србија ускладити са европским законодавством односити на локалне самоуправе и оне ће морати да их спроводе, те је зато, навела је, важна улога локалних самоуправа у изради преговарачке позиције Србије по одређеним поглављима.

Она је подсетила да су представници СКГО учествовали у процесу скринига у досадашњим преговорима, да ће имати своју улогу и убудуће.

Јоксимовић је у том смислу рекла да је идентификовано 21 поглавље у преговорима са ЕУ које се тиче локалних самоуправа, те да је њихово мишљење током преговарања веома важно.