Вести

Јоксимовић: Јасно проевропско опредељење Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са известиоцем Европског парламента за Србију и председником Одбора ЕП за спољне послове (АФЕТ) Дејвидом Мекалистером о наставку процеса ЕИ, ефектима реформи које се спроводе, ситуацији у ЕУ и региону и другим важним темама.

Јоксимовић је најпре захвалила Мекалистеру на доприносу и ангажовању, али и помоћи, подршци, конструктивним предлозима и сугестијама које он лично пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Поновила је саговорнику да се јасно проевропско опредељење наше државе потврђује, између осталог, и спровођењем реформи али и великом посвећеношћу целокупном процесу приступања. Јоксимовић је то илустровала и подацима из недавно спроведеног истраживања јавног мнења који показују да 53 процента анкетираних подржава чланство Србије у ЕУ, а 68 реформски процес.

Јадранка Јоксимовић подсетила је да је Србија до сада отворила 17 поглавља, од којих су 2 привремено затворена. Навела је да Србија има 4 поглавља која су технички припремљена: 2 - слобода кретања радника, 4 -слобода кретања капитала, 14 - транспорт и 21 трансевропске мреже, као и да се ради на припреми нових. Јоксимовић очекује да наша држава до краја године, а током председавања Финске Саветом ЕУ, отвори нека од поглавља која буду технички спремна. Тако ће се, верује Јоксимовић, на најбољи начин потврдити и кредибилитет политике проширења која би - како је истакла, и даље требало да буде међу приоритетима институција ЕУ.

Јоксимовић је указала да је Србија окренута регионалној сарадњи и да инсистира на афирмацији вредности које су у функцији мира, развоја и напретка. Истовремено, када је о Косову и Метохији реч, указала је да је Београд спреман за наставак разговора чим Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из централне Србије, којом су урушени дијалог и наша намера да се са КиМ успостави одрживо решење.

Јадранка Јоксимовић честитала је Мекалистеру на поновном избору за председавајућег АФЕТ-а, нагласивши колико је личним ангажманом и завидном политичком репутацијом допринео афирмацији Србије као државе кандидата на објективан и превасходно конструктиван начин.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг