Вести

Јоксимовић: Лажне оптужбе ССП, извештај ЕК умерено позитиван и добар

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одбацила је оптужбе функционера Странке слободе и правде на чијем је челу Драган Ђилас, да Влада Србије, наводно од 11. јуна крије документ ЕУ о стању и реформама и владавини права.

Јоксимовић је, реагујући на оптужбе које су изнели испред Владе Србије Борко Стефановић и Ана Стевановић, рекла да извештај носи ознаку "limite" која се скида од стране Европске комисије када се расправа о њему заврши након чега се званично дипломатским каналима доставља Влади Србије.

"Али кад су већ двојац Стефановић-Стевановић тражили, хвала што су ми дали шлагворт да кажем да је ово неформални извештај који нотира значајне активности на плану законодавних и институционалних реформи и оцењује их позитивно", поручила је Јоксимовић.

Такође, напомиње и да документ препознаје и нека кашњења уз коректно помињање да је пандемија свакако знатно утицала на иста.

Јоксимовић указује да Борко Стефановић и Ана Стевановић рециклирају старе, а при том нетачне оптужбе и такође примећује да Стефановић који је иначе био политички директор Министарства спољних послова не познаје неписана и писана правила дипломатске комуникације.

Јоксимовић додаје да влада, у складу са правилима ЕК, није на сва звона причала о "non-paper"-у који, иначе, на веома балансиран и преовлађујуће позитиван начин побраја и оцењује активности Владе Србије у поглављима 23 и 24.

Јоксимовић подсећа и да је изборна кампања у току и да ЕК свакако није имала намеру да се меша ни на позитиван, а ни на негативан начин у предизборном периоду, као што ни влада такође није махала тим документом.

"Хвала им што су ме подсетили да можемо да будемо релативно задовољни Извештајем и да то поделимо са нашим грађанима. А свакако да смо са највећом озбиљношћу анализирали сва кашњења и мањкавости, које ћемо са новом Владом убрзати, и дати додатни замајац европском путу Србије како је председник Александар Вучић и најавио", рекла је министарка.

Јоксимовић очекује и да Србија добије подршку за отварање бар неког од 5 поглавља до краја јуна, односно до краја хрватског председавања.

Такође, поручила је и да Министарство за европске интеграције ради транспарентно, наводећи да то потврђују бројни годишњи извештаји, те да је парадоксално тврдити да Министарство крије документ друге организације, а притом је реч о Европској унији.

Истине ради, документ који се налази у процесу рада увек носи ознаку "limite", која ограничава круг корисника на онај који одреди ЕК, све до званичног достављања самог документа Влади Србије. Тек након тога се може објавити на сајту ресорног Министарства.

 

 

 

Извор: Танјуг