Вести

Јоксимовић: Мала и средња предузећа су кичма локалног економског развоја

Министар за европске интеграције Владе Србије, Јадранка Јоксимовић и генерални директор за суседске односе и преговоре о проширењу при Европској комисији Кристијан Данијелсон, уручили су данас у Краљеву сертификате предузетницима и представницима микро и малих предузећа чији пројекти ће бити подржани у оквиру програма ЕУ ПРО који финансира ЕУ.

Сертификати су уручени групи од 68 предузећа која послују у Златиборском, Колубарском, Мачванском, Моравичком, Подунавском, Поморавском, Расинском, Рашком, Топличком и Шумадијском округу, а којима су одобрена средства у укупној вредности од близу 1,4 милиона евра.

Преосталих 38 предузећа уговоре су потписала у Бујановцу 22. фебруара ове године у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији, амбасадора Сема Фабриција.

Министар Јоксимовић је рекла да мала, средња и микро предузећа су кичма одрживог привредног развоја.

„Решени смо да овај период пре пуноправног чланства Србије у ЕУ, када су нам доступна средства, разни програми и могућности, искористимо на најбољи могући начин и да развијамо не само нашу економију, већ и да идемо у правцу укупног одрживог развоја, рекла је Јоксимовић.

Министар за европске интеграције је напоменула да примењујући најбоље праксе оних који су успели да донесу одрживи развој у државама ЕУ, Србија учи од најбољих.

„Не дешава се одрживи успех преко ноћи, али важно је препознати стратешки правац развоја. Важно је бити упоран и не посустати пред првим препрекама. Не можемо рећи да ми не треба да будемо у ЕУ јер и они имају проблеме и питати се да ли нас желе у чланству или не. ЕУ је клуб држава која је показала да су заједнички интереси држава и заједничко обликовање политика донели мир, просперитет и бољи живот", рекла је Јоксимовић, напомињући да је важно да Србија има што боље пројекте који ће запослити људе.

 

 

 

Извор: Танјуг