Вести

Јоксимовић: Малициозно је рећи да нема основа за отварање поглавља

Не знам шта пишу медији у Хрватској, али знам шта је Србија урадила у смислу напретка у кључним областима, што извештај Европске комисије о напретку и потврђује, поручује министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, одговарајући на питање – како коментарише писање хрватских медија да може да се деси да Србија овог месеца неће отворити ниједно поглавље у преговорима с Европском унијом.

Подсећам да је у извештају оцењено да је у поглављу 23 дошло до ограниченог напретка, иако мислимо да је урађено и више него што извештај констатује и то смо предочили Европској комисији и чланицама, док се у поглављу 24 констатује такође напредак. Што се тиче поглавља 35, које се такође мери у односу на одлуку о отварању других поглавља, јасно је да Београд није опструисао имплементацију, већ да Приштина из дана у дан урушава темеље Бриселског споразума, чији је потписник и ЕУ, односно висока представница за спољну политику и безбедност. Према томе, требало би бити баш малициозно креативан да би се рекло да нема основа за отварање поглавља, оцењује Јадранка Јоксимовић.

* Верујете ли да је то одраз реалног стања и неприпремљености Србије, или део политичких притисака у вези с решавањем проблема Косова и Метохије?

- Што се тиче притиска у вези с КиМ, подсетићу да шест година Приштина не само да не спроводи обавезу формирања ЗСО већ сад Тачи, који је потписник, каже да ЗСО неће ни бити формирана. Е то је питање за ЕУ, а не за притисак на Београд.

 

 

 

Извор: Политика