Вести

Јоксимовић: Мање од 20 одсто свих власника земљишта су жене

Од укупног броја власника пољопривредних газдинстава мање од 20 одсто жена у Србији су власнице пољопривредног земљишта, што је знатно ниже од европског просека од 30 одсто, изјавила је приликом посете изложбених штандова у Белом блату код Зрењанина, где су представљени производи пет удружења чланица мреже "Женски диван", министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да је то нешто што има своје корене у традицији и подсетила да се врло често жене чак одричу свог удела у наследству.

Представљајући пројекат "Кључни кораци ка родној равноправности" који финансира ЕУ из ИПА програма за 2016. годину, Јоксимовић је рекла да је то добар пример како су искоришћена средства европских фондова и позвала и друге људе да се покрену и умреже кроз удружења и аплицирају за средства.

"Пројекат је вредан око два милиона евра и спроводи се од 2018. године до фебруара 2021. године и има за циљ да подстакне женско предузетништво посебно у сеоским срединама. То су кључни кораци ка родној равноправности", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је поручила да ће и у наредна програмирања ИПА укључити сличне пројекте женског предузетништва, а посебно у сврху оснаживања жена на селу и развијања одрживог сеоског туризма.

"Из средстава ИПАРД-а за пољопривредни развој смо одвојили значајан новац, заједно са ЕУ, за развој одрживог руралног туризма. Тај позив траје до 31. октобра и то су средства у износу од 5.000 до 300.000 евра по пројекту", рекла је министар.

Јоксимовић је позвала све у Србији, а посебно жене које су власнице пољопривредних газдинстава, а које имају идеју како да унапреде рурални туризам, да се ангажују и искористе доступна средства.

"На тај начин унапређујемо целу нашу економију и целу нашу земљу, а жене су током пандемије показале да су највиталнији део нашег друштва", поручила је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг