Вести

Јоксимовић на Политичкој скупштини Европске народне партије

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествује на дводневној, која је почела данас. На онлајн скупу странака десног центра окупљених у ЕПП, којим руководи Доналд Туск, председник ЕПП, разговара се о актуелностима у политици институција у чијем раду учествује ова групација као што су Европски парламент, Парламентарна скупштина Савета Еврпе, парламентарне скуптшине ОЕБС, НАТО и Евронест, као и Европски комитет региона.

Посебно је било речи о актуелној дебати у ЕУ, у оквиру платформе Конференција о будућности Европе и начинима на које политичке странке десног центра могу да допринесу да европски модел заснован на европским вредностима има утицаја у свету који се рапидно мења и који захтева снажан одговор на питања климатских промена, опоравка економија и јачања отпорности после кризе, глобалног убрзавања вакцинације. Разматрале су се и актуелне политичке активности у државама из којих представници странака чланица ЕПП долазе, а разговарало се и о томе на који начин глобална дешавања, пре свега криза изазвана пандемијом ковид-19 и миграцијама, утичу на друштвене и економске токове у земљама Европе и ЕУ.

Јоксимовић је поднела писани извештај о свим актуелним питањима у Србији - стабилним економским показатељима, ситуацији у вези са ковидом, реформама у области владавине права и очекивањима за валоризацију кроз процес преговора, о значају иницијативе Отворени Балкан, тренутном стању у дијалогу Београд - Приштина, као и међустраначком дијалогу о изборним условима.

Такође, једна од тема била је и припрема годишњег конгреса Европске народне партије, планираног да се одржи до краја године у Ротердаму, у хибридном формату.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА