Вести

Јоксимовић: Немачка важан партнер Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са председником Одбора немачког Бундестага за односе са ЕУ Гинтером Крихбаумом о евроинтеграцијама Србије, сарадњи са Немачком у наставку приступања, реформама које се спроводе у процесу евроинтеграција, приликама у региону, билатералним односима и другим темама.

Јоксимовић је захвалила Немачкој као значајном стратешком партнеру на свеукупној помоћи и подршци коју нам пружа у процесу приступања ЕУ.

Наиме, та држава је у последњих 15 година за бројне развојне и пројекте реформи издвојила 1,6 милијарди евра бесповратних средстава. Такође, немачке компаније значајно су инвестирале на тржиште Србије и тај тренд се наставља, истакла је Јоксимовић.

Министарка европских интеграција верује да ће предстојећи Самит у Софији потврдити европску перспективу региона, превасходно кроз политику интензивније комуникације и повезивања како међусобно, тако и са ЕУ.

Јадранка Јоксимовић информисала је Крихбаума да је Србија припремила 5 преговарачких позиција: 33 - финансијске и буџетске одредбе, 9 - финансијске услуге, 13 - рибарство, 18 - статистика и 17 - економска и монетарна унија. Пренела му је очекивања да ћемо током бугарског председавања Саветом ЕУ отворити сет поглавља.

Стратегија проширења ЕУ за Србију јесте јасна порука да се на нашу државу као кандидата за ЕУ, озбиљно рачуна, али и снажно охрабрење за даље реформе, оценила је Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић и Крихбаум акцентовали су, у том смислу, поглавља 23 и 24, која се тичу правосуђа, борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода.

Јоксимовић је указала да су односи две државе изузетно добри и да се развијају на обострано задовољство.

Констатовали су да су председник Србије Александар Вучић и канцеларка Ангела Меркел успоставили редовну и отворену комуникацију, која је допринела додатном јачању односа две државе.

 

 

 

Извор: Танјуг