Вести

Јоксимовић: Очекујем наставак набавке вакцина из Ковакса

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Србија добила прве дозе вакцина из Ковакс механизма и изразила наду да ће се набавка вакцина из тог програма истом динамиком наставити и убудуће.

Јоксимовић је истакла да је у оквиру првог контингента допремљено 57.600 доза вакцина АстраЗенеке којима ће, како је рекла, бити настављена имунизација нашег становништва, али и грађана из региона.

"Са овим вакцинама Србија може на један одговоран и ефикасан начин да настави заштиту здравља наших грађана, али и да покаже своју солидароност према региону", рекла је Јоксимовић и навела да је важно да Србија у сваком тренутку има довољно вакцина.

Јоксимовић је подсетила да је Србија међу првим земљама, у јулу и августу прошле године, приступила успостављању Ковакса као глобалног механизмаза равномерну расподелу вакцина.

Јоксимовић је истакла је да је Европска унија највећи донатор у оквиру Ковакс механизма, али и подсетила да је Србија са 2,1 милион евра прошле године учествовала у развоју вакцине и успостављању Ковакс механизма.

Јоксимовић је указала да је Србија издвојила значајан износ средстава за ту намену, у односу на своје параметре и у односу на износе које су дале поједине чланице Европске уније.

Јоксимовић је указала да је испорука из Ковакс програма каснила због проблема у испоруци, како у Европској унији, тако и широм света, али и истакла да Србија због тога никада није кривила ни Европску унију ни Ковакс механизам.

Јоксимовић је подсетила да је Србија одговорним понашањем и уз увелику активност председника Републике и читаве Владе Србије успела да набави вакцине са више страна, а сада је, како је рекла, стрпљиво дочекала и дозе из Ковакс програма.

Јоксимовић је позвала све грађане да се вакцинишу и додала да је држава одговорним и тешким радом успела да набави много вакцина, док, како је истакла, огроман део света још нема приступ вакцини.

Јоксимовић је истакла да грађани Србије могу и да бирају којом вакцином ће се вакцинисати.

Јоксимовић је апеловала да се кроз кампање подигне свест о важности вакцинације и указала да је наша земља прилично запажена у Европи по набавци и имунизацији грађана, али и својој солидарности према грађанима региона.

Јоксимовић је рекла да се за нове количине вакцина са Бриселом преговара на дневном нивоу.

"Нико није безбедан ако нисмо сви безбедни. Зато овај контингент сматрам да је важан и да ће отворити динамику транши за набавку вакцина из Ковакс механизама", рекла је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг