Вести

Јоксимовић: Одбијање кандидата у овој фази је преседан у пракси ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да одлука о одбијању у овој фази мађарског кандидата Ласла Трочањија и румунског кандидата за транспорт Роване Плумб за комесаре у будућој Европској комисији због сукоба интереса представљају "преседан у пракси ЕУ".

"Иако не бих желела да се дубље упуштам у анализу одлука, чињеница је да постоје нејасноће у погледу даљих корака и процедура и да се очекује реакција председнице ЕК Урсуле фон дер Лејен. Неспорно је да Мађарска и Румунија не губе право да имају комесаре у ЕК без обзира на то да ли ће остати при номинованим кандидатима или предложити нове. Очекујем да оба ресора задрже ове државе, али видећемо како ће се развијати ситуација", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, даља процедура биће спроведена на основу консултација Фон дер Лејен са председником ЕП Давидом Сасолијем, а на основу тумачења пословника ЕП и консултација између политичких групација.

Јоксимовић наводи да Србија као земља кандидат очекује да новонастала ситуација ни на који начин не утиче на ресор проширења.

 

 

 

Извор: Танјуг